Jawapan

2015-06-13T23:06:37+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Sila lihat lampiran yang diberikan.

1) Jika anda lihat lampiran tersebut, gambar rajah yang pertama dan kedua telah menjawab soalan anda yang pertama. Gambar rajah pertama merupakan jurang inflasi manakala gambar rajah yang kedua merupakan jurang diflasi.

2) Sila lihat gambar rajah yang kedua. AD yakni Aggregate Demand dipengaruhi oleh faktor-faktor C (Consumption Spending), I (Investment Spending), G (Government Spending), dan X (Export). Saya ambil satu contoh, C. Jika C yakni "Consumption Spending" oleh pengguna jatuh merosot, AD akan berpindah ke kiri. Apabilan ini berlaku, hasil output yang dihasilkan oleh sesebuah syarikat akan berkurang kerana pengguna kurang berbelanja. Dalam jangka yang panjang, harga pasaran sesebuah negara akan jatuh mendadak dan akhirnya GDP (Gross Domestic Product) sesebuah negara akan jatuh. Ini akan menyebabkan berlakunya diflasi di sesebuah negara, yakni harga pasaran rendah dengan pertumbuhan ekonomi negara yang terbantut.