Jawapan

2015-06-13T18:33:09+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Marcapada kini penduduk Malaysia telah sekian lama mengetahui amalan rumah terbuka dalam kalangan masyarakat sering dilakukan terutama sekali pada musim-musim perayaan. Rumah terbuka sering diadakan kerana Malaysia merupakan negara yang mempunyai masyarakat yang berbilang kaum, atau lebih dikenali masyarakat majmuk.
Amalan rumah terbuka sering diadakan kerana pelbagai perayaan yang wujud di Malaysia. Contohnya, Hari Raya Aidilfitri, Tahun Baru Cina dan Deepavali. Dengan kepelbagaian kaum yang terdapat di Malaysia, hal ini dapat mengeratkan ikatan yang sedia terjalin. Selain itu, dengan slogan Perdana Menteri kita, "Satu Malaysia" hal ini amat sinonim sekali untuk menyatupadukan dan mengukuhkan perpaduan rakyat negara ini.
Selain itu, amalan rumah terbuka dapat menyuburkan dan mengeratkan hubungan silaturahim dengan jiran tetangga. Kesibukan bekerja adakalanya kita tidak mengenali jiran tetangga, maka inilah ruang dan peluangnya kita mengenali mereka. Di samping itu amalan tolong-menolong,dan bergotong-royong dapat disuburkan. Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing. Hal ini sangat perlu, kerana bak katapepatah, bersatu teguh bercerai kita roboh.
Selain itu,dengan adanya rumah terbuka, kita dapat melihat dan merasai kepalbagaian aneka masakan yang disajikan kepada tetamu. Kita juga dapat melihat keunikkan adat dan tradisi yang diamalkan oleh sesuatu kaum. Adat dan budaya ini masih dipertahankan dan menjadi pegangan dan amalan kepada setiap kaum di negara kita. Bagi mereka, biar mati anak, jangan mati adat.Kepelbagaian adat dan budaya serta amalan pelbagai kaum di negara kita menjadi satu daya tarikan kepada masyarakat luar, khususnya para pelancong.
Pada pendapat saya, amalan rumah terbuka banyak memberikan kebaikan kepada masyarakat kita. Oleh itu amalan rumah tebuka ini haruslah disuburkan dalam kalangan masyarakat. Hal ini perlu supaya amalan yang baik ini tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas.