Jawapan

2015-06-14T12:13:04+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Mari kita lihat dari sudut ekonomi. Negara kita merupakan pengeksport gas asli dan juga petroleum tetapi dalam skala yang kecil jika dibandingkan dengan negara-negara OPEC seperti Saudi Arabia. 

Dengan mengeksport gas asli ke negara-negara lain, negara kita dapat meraih keuntungan hasil jualan gas asli. Hasil jualan gas asli tersebut sebahagiannya disalurkan kepada kerajaan kerana majoriti syarikat-syarikat gas asli dan petroleum merupakan Syarikat Kerajaan Berangkai (Government Linked Companies). Hasil tersebut kemudiannya digunakan untuk memajukan infrastruktur-infrastruktur di negara ini.

Kemudian, majoriti syarikat-syarikat di negara kita menggunakan gas asli sebagai bahan mentah untuk mengeluarkan barang-barangan dan khidmat perkhidmatan. Hasil keuntungan daripada penjualan barang-barangan dan khidmat perkhidmatan akan disalurkan sebahagiannya kepada kerajaan dalam bentuk cukai. Sebahagian daripada cukai tersebut akan digunakan untuk proses pembangunan negara atau infrastruktur-infrastruktur di negara ini.