Jawapan

2015-06-14T12:31:54+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Saya kira hubungan keretakan kaum adalah disebabkan pengguna-pengguna yang tidak bertanggungjawab dalam menyebarkan fitnah atau menjadi batu api untuk melaga-lagakan  satu kaum dengan kaum yang lain.

Saya kira, jalan penyelesaiannya perlu bermula dari setiap individu di rumah. Ibu bapa perlu memainkan peranan dalam mendidik anak-anak tentang tata susila dan adab-adab sewaktu berbicara dengan seseorang, terutamanya orang yang berlainan kaum. 

Selain itu, sekolah juga memainkan peranan yang penting dalam menyelesaikan hubungan keretakan kaum ini. Pastikan sekolah mengandungi kaum yang berbeza supaya mereka dapat memahami budaya masing-masing. Bagi saya, sekolah merupakan medium yang ideal bagi orang-orang muda untuk mengenali hati budi dan merapatkan hubungan silaturahim sesama manusia.

Dan yang paling akhir saya kira, kerajaan perlu menambah baik akta-akta tertentu seperti Akta Hasutan untuk mengekang orang-orang yang tidak bertanggungajwab dalam menyebarkan fitnah tentang agama dan isu perkauman yang menyebabkan keretakan dan perpecahan kaum.