Jawapan

2015-06-14T23:28:59+08:00

Ini Jawapan Diperakui

Ă—
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Indera:Bolehkah tuan menceritakan seba sedikit mengenai latar belakang pendidikan tuan?
Pengetua:Saya mula bersekolah di Sekolah Kebangsaan Sungai Limau dari tahun 1 hinnga tahun 4. Kemudian, saya dan sepupu saya telah mengambil peperiksaan "Special Malay Class". Bersyukur ke hadrat ilahi kerana dalam sekolah tersebut hanya saya dan sepupu saya sahaja yang lulus. Seterusnya saya dapat melanjutkan pelajaran di Sekolah Menengah Sultan Badlishah dari tingkatan 1 hingga tingkatan 5.
Indera:Mengapakah tuan memilih profesion perguruan sebagai pekerjaan tetap tuan?
Pengetua:Selepas tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), saya telah ditawarkan untuk menjadi guru sementara di Sekolah Kebangsaan Ladang Kuala Ketil. Di situ, saya telah mengajar murid-murid dari tahun 1 hingga tahun 6. Dari situ, saya berasa seronok bekerja sebagai seorang guru dan seterusnya saya telah membuat keputusan untuk menjadi seorang guru tetap.
Indera:Bagaimana pula dengan latar belakang keluarga tuan?
Pengetua:Bapa saya merupakan seorang ustaz. Saya mempunyai dua orang abang dan seorang kakak. Keuda-dua abang saya telah mengikut jejak langkah bapa saya dengan menjadi seorang ustaz. Kakak saya pula merupakan seorang guru.
Indera:Sejak bilakah tuan pengetua mula berkhidmat di sekolah ini?Pengetua:Saya mula berkhidmat di sini pada 16 Februari 1999.
Indera:Di manakah tuan berkhidmat sebelum berpindah ke sini dan apakah jawatan yang disandang?
Pengetua:Sebelum berpindah ke sini, saya telah berkhidmat di Sekolah Menengah Kebangsaan Datuk Haji Abdul Kadir sebagai Penolong Kanan 1.
Indera:Apakah tanggapan tuan tentang Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Inderawasih (SMKTI) dan pelajar-pelajarnya sewaktu mula-mula berkhidmat di sini serta apakah pula pandangan tuan sekarang?
Pengetua:Sewaktu mula-mula berkhidmat di sini, SMKTI adalah sebuah sekolah yang baik serta mempunyai potensi untuk berjaya. Pelajar-pelajarnya terdiri daripada golongan yang cerdik, pandai dan berdisiplin. Tetapi malangnya kini segelintir daripada pelajar-pejalarnya telah terlibat dalam kes-kes disiplin.
Indera:Bercakap mengenai disiplin, bagaimanankah tahap disiplin para pelajar di sekolah ini dan apakah faktor yang menyebabkan masalah ini terjadi?Pengetua:Tahap disiplin di sekolah ini agak sederhana. Hanya dua orang pelajar telah dibuang sekolah. Daripada kajian yang telah saya lakukan secara rambang, antara faktor penting yang menyebabkan para pelajar terlibat dalam masalah ini adalah pengaruh serta tekanan daripada rakan sebaya. Contohnya budaya gangsterisme.
Indera:Apakah langkah-langkah yang telah diambil oleh pihak sekolah bagi membanteras masalah ini?
Pengetua:Dahulu kebanyakan daripada kes-kes disiplin diselesaikan oleh En. Michael. Kini semua guru terlibat bagi memastikan tahap disiplin di sekolah ini mencapai tahap yang memuaskan. Sekolah juga telah melaksanakan sistem dimerit dan merit untuk para pelajar.
Indera:Bolehkah tuan pengetua memberikan sedikit komen tentang prestasi sukan sekolah ini?
Pengetua:Prestasi sukan di sekolah ini agak baik. Ini adalah kerana sekolah ini ada suatu gabungan dan inisiatif yang diambil di kalangan pelajar dan guru-guru untuk maju dalam bidang sukan. Saya berharap agar sekolah ini akan memilih jenis-jenis sukan yang tertentu untuk dimajukan
Indera:Selain itu, apakah program-program yang telah dirancang untuk meningkatkan prestasi sekolah ini?
Pengetua:Satu mesyuarat ISO 9000 telah diadakan. Mesyuarat ini bertujuan untuk mengadakan satu tahap yang tertentu dalamsesuatu aspek. Indera:Memandangkan tuan akan bersara pada tahun hadapan, apakah pandangan tuan tentang halatuju sekolah ini?
Pengetua:Pada pandangan saya, sekolah ini mempunyai wawasannya yang tersendiri berdasarkan moto sekolah iaitu CEMERLANG. Pelajar-pelajar yang datang ke sini mempunyai visi dan matlamat hidup, tetapi kemungkinan keputusan SPM pada tahun-tahun akan datang akan merosot kerana pelajar-pelajar menengah atas (terutamanya tingkatan 4) tidak lagi dipilih berdasarkan keputusan PMR masing-masing. Namun begitu, mungkin akan ada nafas baru untuk memperbaiki keadaan ini.
Indera:Apakah rancangan tuan setelah bersara nanti?
Pengetua:Saya akan menjadi seorang pemancing sepenuh masa!
Indera:Akhir sekali, apakah nasihat tuan kepada warga SMKTI?
Pengetua:Nasihat saya kepada warga SMKTI, 'teruskanlah yang baik dan hentikanlah yang buruk'.
Indera:Terima kasih saya ucapkan kepada tuan pengetua kerana sudi meluangkan masa bersama Indera 2015 dalam sesi temuramah ini.
Pengetua:Sama-sama.