Jawapan

2015-07-15T21:59:16+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kegiatan ekonomi ditakrifkan sebagai aktiviti-aktiviti yang melibatkan pengeluaran, pengedaran dan  penggunaan barangan, dan perkhidmatan di semua peringkat dalam masyarakat. 

Kegiatan ekonomi di Malaysia boleh dibahagikan kepada kegiatan ekonomi primer, sekunder, dan tertier. Pembahagian ini berdasarkan bentuk yang terlibat. 

Sektor pertanian, perikanan, peternakan, perhutanan, dan perlombongan termasuk dalam kategori kegiatan ekonomi primer kerana melibatkan pengeluaran secara langsung daripada sumber alam semula jadi tanpa mengubahsuai bentuk barang.

Contoh pekerjaan: petani, nelayan, peternak, pelombong, pekebun, peladang, pembalak, dan sebagainya.

Kegiatan ekonomi sekunder ialah kegiatan ekonomi yang kebanyakannya merupakan lanjutan daripada kegiatan ekonomi primer yang memerlukan pemrosesan. Barag mentah diproses menjadi barang siap atau barang separuh siap. Dua kegiatan ekonomi sekunder ialah kegiatan pembuatan (perkilangan) dan pembinaan.

Contoh pekerjaan: pekerja kilang, operator pengeluaran, buruh binaan, jurutera, dan sebagainya.

Kegiatan ekonomi tertier ialah sektor perkhidmatan seperti pendidikan, perniagaan, perbankan, kewangan, pelancongan, dan sebaginya. 

Contoh pekerjaan: guru, doktor, jururawat, polis, tentera, peguam, perniaga, penjaja, pekedai, kerani, dan sebagainnya.