Jawapan

2015-06-16T20:46:36+08:00

Ini Jawapan Diperakui

√ó
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Saya coba jawab ya

Geografi ekonomi ialah kajian lokasi, pengagihan, dan susunan ruangan tentang aktiviti-aktiviti ekonomi merentasi seluruh dunia. Isi yang diselidiki amat dipengaruhi oleh pendekatan perkaedahan seseorang penyelidik.

Alfred Weber mengatakan, kegiatan ini menumpukan lokasi perindustrian  dan menggunakan kuantitatif.
Geografi ekonomi baharu yang mengambil kira faktor-faktor sosial, budaya, dan institusi dalam ekonomi ruangan. Geografi ekonomi biasa dianggap sebagai salah satu subbidang disiplin

Krugman sanggup menggelar penggunaan pemikiran ruangannya pada teori perdagangan internasional sebagai "geografi ekonomi baharu" yang bersaing secara langsung dengan pendekatan dalam disiplin geografi yang dikenali sebagai "geografi ekonomi baharu". Nama ini telah dicadangkan sebagai suatu alternatif untuk mengatasi masalah tersebut.