Jawapan

2015-07-29T23:48:04+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Menurut takrifan kamus dewan bahasa dan pustaka  edisi keempat, Kegiatan bermaksud perihal atau keadaan giat atau kecergasan. Ia sinonim apabila menggambarkan suatu aktiviti,

Bagi ekonomi pula, ditakrifkan sebagai ilmu berkenaan pengeluaran, pengagihan, penggunaan barang-barang, dan perkhidmatan.

Oleh itu kegiatan ekonomi secara istilahnya adalah usaha-usaha atau aktiviti yang bersangkut-paut dengan urusan logistik, penyediaan perkhidmatan, dan pengahasilan produk.

Maka, konsep kegiatan ekonomi sekaligus membawa rangka maksud sesuatu aktiviti yang menjana pendapatan dan nilai bagi pelaksananya.

Sungai Petani mempunyai potensi yang sangat besar dari segi pembanggunan memandangkan kedudukannya yang berdekatan dengan Kulim. Antara faktor penting peningkatan potensi ini adalah perancangan untuk membina lapangan terbang di Kulim.

.
1. Perniagaan
- mewujudkan pasar tani agar masyarakat setempat dapat menjual hasil kraf tangan dan juga makan tempatan 
- kerajaan negeri mewujudkan pusat pernigaan kos rendah bagi menggalakkan penduduk sekitar menceburi perniagaan sendiri

2. perkhidmatan
- kerajaan negeri menyediakan akses mudah bagi penduduk setempat bagi mendapatkan latihan dan bantuan dana bagi memulakan bisnes perkhidmatan 
- prasarana mantap bagi melancarkan sektor perkhidmatan, misalnya, kemudahan jalur lebar fibre optik, kemudahan jalan raya yang selamat dan selesa, dan kemudahan perkhidmatan kesihatan dan keselamatan

3. Kegiatan pembangguan hartanah
- peningkatan sumber pekerjaan akan menjadi faktor penarik penduduk untuk bermigrasi, 
- prasarana kediaman pesat adalah perlu untuk menampung peningkatan populasi