Jawapan

2015-07-29T01:02:22+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Bandar Perda mempunyai potensi yang sangat besar untuk menjadi Hub ekonomi di utara. Antara faktor penting peningkatan potensi ini adalah perancangan untuk membina lapangan terbang di Kulim. Antara potensi perkembangan ekonomi bagi Perda adalah:

1. Hub ICT
- Pembanggunan Perda telah dijalankan dengan terancang dengan kawasan perumahan dan perindustrian yang tersusun.
- Perda antara kawasan yang pembanggunan boleh diselaraskan dengan kabel internet fibre.
- ini dapat menarik perniagaan berasaskan 'cloud' atau internet bagi memilih Perda sbgai lokasi strategik hub server dan service.

2. Perniagaan
- mewujudkan pasar tani agar masyarakat setempat dapat menjual hasil kraf tangan dan juga makan tempatan 
- kerajaan negeri mewujudkan pusat pernigaan kos rendah bagi menggalakkan penduduk sekitar menceburi perniagaan sendiri

3. perkhidmatan
- kerajaan negeri menyediakan akses mudah bagi penduduk setempat bagi mendapatkan latihan dan bantuan dana bagi memulakan bisnes perkhidmatan 
- prasarana mantap bagi melancarkan sektor perkhidmatan, misalnya, kemudahan jalur lebar fibre optik, kemudahan jalan raya yang selamat dan selesa, dan kemudahan perkhidmatan kesihatan dan keselamatan