Cadangan usaha untuk meningkatkan pendapatan penduduk di kawasan pelancongan

cadangan usaha untuk meningkatkan pendapatan penduduk di kawasan pendidikan

cadangan usaha untuk meningkatkan pendapatan penduduk di kawasan penternakan

cadangan usaha untuk meningkatkan pendapatan penduduk di kawasan perikanan

1

Jawapan

2015-08-08T00:37:12+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pelancongan:
-->kraf tangan- lebih-lebih lagi jika sesuatu tempat pelancongan ada identity tersendiri seperti Sabah yang terkenal dengan aksesori daripada mutiara. -->menjalankan perniagaan kedai makan- setiap orang yang pergi melancong pasti ini merasa sendiri makanan yang paling popular di tempat pelancongan

Pendidikan:
-->membuka kedai buku- pasti para pelajar sama ada suka atau tidak, rela atau terpaksa, mereka pasti akan memerlukan buku rujukan luar selain buku teks sekolah.
-->membuka pusat internet- zaman teknologi moden sekarang, bagi keluarga yang kurang berkemampuan untuk membeli dan memiliki komputer meja atau komputer riba sendiri pastinya akan memerlukan pusat internet untuk mencari bahan rujukan kerja rumah.

Penternakan:
-->Membela kambing, lembu atau ayam. Tiga sumber protein yang dinyatakan sebelum ini adalah antara yang paling tinggi permintaannya di Malaysia. Jadi, pastinya dengan membela mana-mana haiwan di atas boleh meningkatkan pendapatan penduduk.
-->Akuakultur. Akua(air), kultur(bela). Dalam Bahasa mudahnya, akuakultur bermaksud membela apa-apa yang hidup di dalam air seperti ikan dan udang. Membela sesuatu yang sukar didapati adalah perkara yang lebih menguntungkan untuk dilakukan seperti membela udang galah.

Perikanan:
-->menjalankan perniagaan berasaskan tangkapan di kawasan perikanan tersebut seperti penghasilan keropok lekor, belacan dan budu.

Semoga jawapan ni dapat membantu awak serba-sedikit... =)