Jawapan

2015-07-05T22:08:12+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
⇒ 6-5x = 8x+5x²
⇒ 6-5x-8x-5x² = 0
⇒ 6-13x-5x²    = 0
⇒ (5x-2)-(x+3)  = 0
⇒ -5x²-15x+2x+6 = 0  Terbukti 
5x-2 = 0        atau       x+3 = 0
x      = -2/5    atau        x   =  3

Harap Membantu :)



  • dnzk
  • Bercita-cita tinggi
2015-07-08T14:43:11+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
 \displaystyle 6 - 5x - 8x -5x^2 = 0 \\ -5x^2 - 13x + 6 = 0 \\ -(5x^2 + 13x - 6) = -(0) \\ 5x^2 + 13x - 6 = 0 \\ (5x-2)(x+3) = 0 \\ 5x_1 - 2 = 0 \\ 5x_1 = 2 \\ x_1 = \frac{2}{5} \\\\ x_2 + 3 = 0 \\ x_2 = -3