Jawapan

2015-07-08T21:30:16+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Berikut ini adalah beberapa faktor dari pemeterian Persetiaan Persekutuan 1895 atau pembentukan dari Negara Melayu Bersatu 1895

1. Adanya Kelemahan Pelaksanaan Sistem Residen, dimana Residen tidak diberikan panduan jelas untuk menjalankan tugas yang membuat Residen menjadi terlalu berkuasa. Pentadbiran setiap negeri tidak seragam kerana mempunyai undang-undang sendiri. Imbasnya Gabenor Negeri-Negeri Selat di Singapura gagal mengawal kuasa Residen.
2. Adanya Krisis Kewangan Pahang Terjadi perbelanjaan negeri meningkat kerana Pahang terpaksa menanggung banyak hutang akibat kebangkitan rakyat menentang British, kemudian jika pahang digabungkan dengan negeri-negeri kaya seperti Perak dan Selangor masalah dapat diringankan.
3. Perkongsian Perkhidmatan Pakar, Adanya menjimatkan bayaran perkhidmatan pakar seperti jurutera, juru ukur dan doktor.
4. Sistem Perhubungan, Adanya sistem perhubungan seperti jalan raya dan landasan keretapi antara Negeri-Negeri Melayu dapat dimajukan
5. Faktor Keselamatan, yaitu mengukuhkan kekuatan dan pertahanan ketenteraan
1 5 1