1.faktor pemeteraian persetiaan persekutuan 1895
2.Kesan kesan persetiaan persekutuan terhadap negeri negeri melayu
3.perkaitan pembentukan persekutuan dengan kedaulatan malaysia

1
1.faktor pemeteraian persetiaan persekutuan 1895
2.Kesan kesan persetiaan persekutuan terhadap negeri negeri melayu
3.perkaitan pembentukan persekutuan dengan kedaulatan malaysia
Apa yaa jawapan dia?

Jawapan

2015-07-13T21:21:36+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Faktor-faktor:

1. Kedudukan Negeri Pahang
2. 
Menghadkan kuasa Residen
3. 
Kecekapan dan Keseragaman Pentadbiran
4. Ke
selamatan
5. Faktor Ekonomi

6. Memperluas Sistem Perhubungan

7. Dasar Kerajaan Inggeris


Kesan-kesan:

1. 
Pemusatan Kuasa Residen Jeneral

Dalam Sistem Persekutuan, residen jeneral merupakan ketua kerajaanpusatyang mempunyai kuasa penuh dalam bidang pentadbiran di Negeri-NegeriMelayu Bersekutu. Residen jeneral akan membuat semua keputusan-keputusan pentingterutamanya dalam soal kewangan. Sultan-sultan danresiden-residendiarahkan supaya meminta nasihat residen jeneral danmematuhi arahan-arahan yang dikeluarkan terutamanya yang berkaitan soalpentadbiran.Residen jeneral telah menubuhkan beberapa buah jabatankerajaan untukmenyelaraskan pentadbiran. Residen jeneral telah melantikpengawai-pengawai British untuk berkhidmat dalam jabatan Persekutuan. SistemPersekutuan ini tidak berjaya untuk membahagikan kuasa di antarakerajaanPersekutuan dan Majlis Mesyuarat Negeri kerana residen jeneralmempunyaikuasa penuh.

2. Kemerosotan Kuasa Sultan, Residen, dan Majelis Mesyuarat Negeri

Pemusatan kuasa di tangan residen jeneral menyebabkankuasa raja-rajaMelayu di NNMB semakin berkurangan. Pada mulanya, sultan-sultanbersetuju menandatangani Perjanjian Persekutuan kerana mereka berharap kuasa mereka yang diambil oleh residen akan dikembalikan.Namun,selepas beberapa tahun Persekutuan dilaksanakan, barulah sultan-sultan sedarbahawa kuasa mereka semakin kurang kerana berlakupemusatan kuasa ditangan residen jeneral pula. Sultan mesti menerimasemua nasihat residendalam hal ehwal pentadbiran kecuali yang berkaitandengan adat resam danagama &slam. Sultan tidak mempunyai hak dalampentadbiran. Sultan hanyaberperanan menandatangani rang undang-undangyang telah dipersetujui olehresiden jeneral sahaja. Residen British jugakehilangan kuasa kerana terpaksamenerima semua arahan daripada residen jeneral, tugas-tugas residen telahdiagihkan kepada jabatan Persekutuan yangditubuhkan. Majlis MesyuaratNegeri juga tidak ber'ungsi sepenuhnya keranahanya meluluskan undang-undang yang telah ditetapkan oleh residen di Kuala Lumpur.

3. Kejayaan Dalam Bidang Pentadbiran dan Pembangunan Ekonomi

Seterusnya, pemusatan dan penyelarasan pentadbiran melalui Persekutuan telah menunjukkan kejayaan dalam bidang pentadbiran danpembangunan ekonomi. Kemajuan ekonomi dapat dicapai dengan adanyasistem cukai yang seragam dan sistem perhubungan yang baik. Keadaan ini telah menarik lebih ramai pelabur-pelabur menanam modal dalam perusahaan bijih timah dan getah.

Perkaitan pembentukan persekutuan dengan kedulatan Malaysia.

Idea penubuhan Malaysia telah dikemukakan oleh Tunku Abdul Rahman pada
1961. Ianya akan menggabungkan Persekutuan Tanah Melayu, Sarawak, Sabah dan  Singapura. Pada awalnya beliau mencadangkan penubuhan tersebut mampu bekerjasama  dalam bidang politik dan ekonomi dengan lebih rapat.

Dengan Penyatuan negeri-negeri di bawah nama Malaysia yang dibentuk pada
1963 telah mampu menjadikan negara ini maju setanding dengan negara-negara maju  yang lain. Selain kemajuan material, negara kita juga berjaya memodenkan sistem  pentadbiran dengan cara mencontohi corak birokrasi dari negara barat dengan beberapa  pengisian seperti penubuhan parlimen, kabinet, kementerian, jabatan dan pentadbiran diperingkat negeri.

Dengan penyatuan 14 negeri di Malaysia juga telah berjaya mebantu
membangunkan negara ini kerana segala hasil bahan mentah seperti balak, petroleum dan  gas asli dari negeri –negeri tertentu dapat dijana untuk membantu pembangunan negeri lain dalam bentuk pembinaan infrastruktur.Negeri Sarawak yang kaya dengan balak dan  minyak contohnya merupakan antara negara yang menyumbang pada pendapatan negara  ini. Hasilnya kerjaaan  pusat dapat membantu negeri lain dalam bentuk peruntukan tahunan.

Dengan penubuhan Malaysia juga tahap keselamatan negara ini semakin
meyakinkan kerana kerajaan pusat bertanggungjawab menjaga keselamatan negara daripada ancaman daripada luar dan keselamatan dalam negeri juga dititikberatkan  melalui peranan yang dimainkan oleh Kementerian Pertahanan dan Kementerian dalam  negeri.
2 4 2