Jawapan

2014-01-15T15:02:17+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Tetapkan masa bagi ulangkaji....at least 3 jam...kalau ulangkaji benda yang kita tak faham.....contohnye dalam peperiksaan kita paling lemah bahasa inggeris..kite kenelah tambahkan masa belajar untuk bahasa inggeris...tu je tip yang saya dapat kongsi untuk hari ini .....bye

2014-01-15T15:52:27+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Beberapa tips yang saya boleh kongsi:

(1) Kalau anda jenis yang selalu tidur petang, elakkan. Tidur pada waktu petang especially nak dekat waktu asar melemahkan daya pemikiran. Anda patut ulangkaji pada waktu petang begini, bukannya hingga larut malam dan keesokan harinya tertidur dlm kelas.

(2) Sentiasa ulangkaji. Kalau hari ini ulangkaji 2 jam, lakukan yang sama sehingga tiba hari peperiksaan. Jangan hari ni 2 jam, esok setengah jam...

(3) Cari tempat belajar yang selesa, sunyi, jauh dari gangguan dan mendapat cahaya yang secukupnya. Elakkan belajar dekat dgn TV dan memasang radio masa belajar. Percayalah, walaupun akak boleh belajar dengar radio, tapi apa yang belajar tu tak melekat dlm ingatan.

(4) Kalau anda mengantuk ketika belajar, cuba kunyah sesuatu yang manis, preferably buah atau kekacang. Elakkan makan gula2. Namun, hati2 juga ketika gunakan tip ni. Takut bila anda nampak buku je, terus lapar.

(5) Dah nama pun ulangkaji, tengok balik nota2 kecil yang anda buat. Masa time tgh free bolehlah menelaah buku teks yang tebal tu, tapi bila masa dah suntuk, anda hanya ada time untuk selak nota2 yang sudah dibuat.

Apa2 pun, all the best for exam and Good Luck!!