Jawapan

2015-06-23T22:51:16+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pembentukan Persekutuan turut memberikan beberapa kesan. Antarakesan-kesan pembentukan Persekutuan 1896 ialah pemusatan kuasa residen jeneral. Dalam Sistem Persekutuan, residen jeneral merupakan ketua kerajaanpusat yang mempunyai kuasa penuh dalam bidang pentadbiran di NNMB.Residen jeneral akan membuat semua keputusan-keputusan pentingterutamanya dalam soal kewangan. Sultan-sultan dan residen-residendiarahkan supaya meminta nasihat residen jeneral dan mematuhi arahan-arahan yang dikeluarkan terutamanya yang berkaitan soal pentadbiran.Residen jeneral telah menubuhkan beberapa buah jabatan kerajaan untukmenyelaraskan pentadbiran. Residen jeneral telah melantik pengawai-pengawai British untuk berkhidmat dalam Jabatan Persekutuan. SistemPersekutuan ini tidak berjaya untuk membahagikan kuasa di antara kerajaanPersekutuan dan Majlis Mesyuarat Negeri kerana residen jeneral mempunyaikuasa penuh.

Kesan-kesan lain seperti kemerosotan kuasa sultan, residen, dan MajlisMesyuarat Negeri. Pemusatan kuasa di tangan residen jeneral menyebabkankuasa raja-raja Melayu di NNMB semakin berkurangan. Pada mulanya, sultan-sultan bersetuju menandatangani Perjanjian Persekutuan 1896 kerana merekaberharap kuasa mereka yang diambil oleh residen akan dikembalikan. Namun,selepas beberapa tahun Persekutuan dilaksanakan, barulah sultan-sultan sedarbahawa kuasa mereka semakin kurang kerana berlaku pemusatan kuasa ditangan residen jeneral pula. Sultan mesti menerima semua nasihat residendalam hal ehwal pentadbiran kecuali yang berkaitan dengan adat resam danagama Islam. Sultan tidak mempunyai hak dalam pentadbiran. Sultan hanyaberperanan menandatangani rang undang-undang yang telah dipersetujui olehresiden jeneral sahaja. Residen British juga kehilangan kuasa kerana terpaksamenerima semua arahan daripada residen jeneral, tugas-tugas residen telahdiagihkan kepada Jabatan Persekutuan yang ditubuhkan. Majlis MesyuaratNegeri juga tidak berfungsi sepenuhnya kerana hanya meluluskan undang-undang yang telah ditetapkan oleh residen di Kuala Lumpur.