Jawapan

2015-06-24T02:12:04+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pembentukan perseketuan mencabar kewibawaan sultan  

  Pembentukan Persekutuan menyebabkan kuasa pentadbiran dipegang oleh ResidenJeneral berkuasa dalam urusan kewangan eksport.
 
 
 Kerajaan pusat telah menubuhkan jabatan-jabatan diketuai oleh pegawai British.Antaranya ialah Jabatan  Kehakiman, Jabatan Kewangan,Jbatan Perhubungan dan Perkhidmatan Awam.Penglibatan orang Melayu dalam jabatan-jabatn ini dihadkan oleh pihak British
 . 
  
 Sultan dikehendaki menurut nasihat Residen Jeneral dal;am semua hal kecuali yang berkaitan dengan agama islam dan adat istiadat Melayu. Kuasa sultan dan Majlis Mesyuarat Negeri telah diambil alih oleh Reside Jeneral.
  Keadaan tersebut menimbulkan perasaan tidak puas hati sultan-sultan di Negeri-Negeri Melayu Bersekutu.Sultan telah menyuarakan rasa tidak puas hati kepada pihat British.British telah bersetuju menubuhkan Burbar atau Persidangan Raja-raja Melayuu pada tahun 1897 bagi mengatasi  masalah Ini.Ahli-ahli Durbar terdiri daripada persuruhjaya Tinggi,Raja-raja Melayu,Residen Jeneral dan empat orang Residen .Durbar pertama telah diadakan di Kuala Kangsar,Perak pada tahun 1897.
14 4 14