Jawapan

2015-07-08T03:12:11+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kesan pejanjian persekutuan:

Residen Jeneral berkuasa dalam pentadbiran, kewangan dan cukai eksport manakala kerajaan pusat menubuhkan jabatan-jabatan yang diketuai pegawai-pegawai British seperti Jabatan Kehakiman, Jabatan Kewangan, Jabatan Perhubungan dan Perkhidmatan Awam.

Penglibatan orang-orang Melayu adalah terhad dan Sultan dikehendaki menurut nasihat Residen Jeneral dalam semua hal (kecuali hal berkaitan agama Islam dan adat Melayu).

Kerana kuasa sultan dan Majlis Mesyuarat Negeri diambil alih oleh Residen Jeneral, Sultan-sultan Negeri-Negeri Melayu Bersekutu (NNMB) tidak puas hati dan Sultan mendesak agar bilangan pegawai Melayu dalam perkhidmatan kerajaan ditambah dan dilantik ke jawatan yang lebih tinggi. Selain agar bahasa Melayu diiktiraf dan dijadikan bahasa rasmi1 5 1