Jawapan

2015-06-25T12:55:33+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Terdapat beberapa ciri perjanjian Malayan Union. Di antara isi perjanjian Malayan Union adalah pengabungan semua Negeri Melayu Bersekutu, Negeri Melayu tidak Bersekutu serta dua negeri selat. Malayan Union akan diketuai oleh seorang gabenor British yang telah dilantik oleh Ratu England. Walaubagaimanapun, Singapura dikecualikan dari Malayan Union berikutan dengan kepentingan mengekalkan Singapura sebagai pusat pelabuhan bebas. Malayan Union turut memperkenalkan prinsip Jus Soli di mana kewarganegaraan sama rata dalam kalangan rakyat Malaysia. Tambahan pula, raja-raja Melayu yang sedia ada akan dilantik menjadi ahli majlis Raja-raja Melayu yang bertanggungjawab di dalam bidang adat istiadat Melayu dan agama Islam. Selain itu, seorang Persuruhanjaya Negeri turut dilantik untuk menjadi ketua pentadbir bagi setiap negeri di bawah naugan Malayan Union.
1 5 1
Terdapat beberapa ciri perjanjian Malayan Union. Di antara isi perjanjian Malayan Union adalah pengabungan semua Negeri Melayu Bersekutu, Negeri Melayu tidak Bersekutu serta dua negeri selat. Malayan Union akan diketuai oleh seorang gabenor British yang telah dilantik oleh Ratu England. Walaubagaimanapun, Singapura dikecualikan dari Malayan Union berikutan dengan kepentingan mengekalkan Singapura sebagai pusat pelabuhan bebas. Malayan Union turut memperkenalkan prinsip Jus Soli di mana kewargane