Jawapan

2015-06-24T17:46:19+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
I have a bit
1. Campur tangan British membawa pengenalan sistem Residen
2. Sistem Residen berdasarkan konsep pemerintahan secara tidak langsung di mana Kerajaan British memerintah tanpa rasa tanggungjawab yang berat
3. Sultan , Pembesar Melayu mengekalkan kedudukannya . Residen British dilantik untuk menasihati sultan dalam semua perkara kecuali adat istiadat dan agama Islam . Sultan dan pembesar tidak lagi berkuasa penuh di dalam pentadbiran negeri kerana terpaksa menerima nasihat Residen.
4. Majlis mesyuarat dutubuhkan bagi membincangkan pentadbiran negeri . semua rangka undang- undang perlu tandatangan Sultan .
5. Undang-undang tanah diperkenalkan dan pembahagian negeri kepada daerah diwujudkan . Pentadbiran daerah diletakkan di bawah jagaan pegawai daerah .
6. Mulai 1 Julai 1895 , negeri Perak , Selangor , Negeri Sembilan dan Pahang digabungkan menjadi sebuah Persekutuan .
7. Pwersatuan ditakrifkan sebagai satu sistem pemerintahan yang menggabungkan beberapa negeri bebas menjadi satu unit politik di bawah pentadbiran Kerajaan Pusat .
That's only from me , TQ .
4 3 4