Jawapan

2014-08-01T22:40:36+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Semalaman aku tidak dapat melelapkan mataku. Dalam kepalaku bermain-main kata-kata yang dilemparkan kepadaku. Tiba-tiba aku menangis apabila teringat kata-kata seorang guru kepadaku. Guru tersebut iaitu Cikgu Julia berkata kepadaku, "Daripada awak timbulkan masalah dan menjadi pelajar yang tercorot di sekolah, lebih baik awak berhenti sekolah. Saya tidak suka dengan seorang pelajar yang mempunyai prestasi yang teruk dan bermasalah seperti awak. Saya tidak rasa awak akan memperoleh keputusan yang cemerlang dalam Sijil Peperiksaan Malaysia (SPM) nanti" Aku berasa sakit hati dan sedih selepas mendengar kata-kata yang membuatkan hatiku terluka. Aku yang pantang dicabar berazam akan membuktikan bahawa aku yang lemah ini boleh memperoleh keputusan yang cemerlang dalam SPM. 

Memandangkan hanya ada beberapa bulan sahaja untuk aku mengulang kaji, aku mempertingkatkan usaha. Setiap malam, aku akan mengulang kaji pelajaran selepas makan malam. Apabila ada perkara yang tidak difahami, aku akan bertanya kepada kakakku yang merupakan seorang guru sains di sebuah sekolah. Kadangkala, kakakku akan menemaniku sehingga lewat malam. Beliau tidak jemu-jemu menjawab setiap persoalan yang aku ajukan kepadanya.

Bagi meluaskan ilmu pengetahuan, aku mengajak rakan-rakanku untuk mengadakan kumpulan belajar setiap minggu. Kami sering belajar secara berkumpulan di rumahku. Ibu bapaku membenarkanku untuk belajar bersama-sama rakan-rakanku. Aku dapat meningkatkan kemahiran berfikir dan dapat memahami sesuatu perkara dengan lebih mendalam.

Ibu bapaku sentiasa memberi dorongan kepadaku agar sentiasa berusaha tanpa mengenal putus asa dalam memperoleh keputusan yang cemerlang dalam SPM. Mereka juga membelikan sebuah buku motivasi untuk memberi galakan kepadaku. Aku berasa terharu dan bersyukur mempunyai ibu bapa yang mengambil berat tentang diriku.

Setelah beberapa bulan selepas peperiksaan SPM, aku dan rakan-rakanku pergi ke sekolah untuk mengambil keputusan peperiksaaan SPM. Hatiku berkobar-kobar ketika mendapat keputusan peperiksaanku. Aku terkejut dan bersyukur kerana aku berjaya memperoleh 9A dalam peperiksaaan SPM. Rakan-rakanku mengucapkan tahniah kepadaku, begitu juga dengan guru-guru yang mendidikku tanpa mengenal erti penat lelah. Cikgu Julia juga turut mengucapkan tahniah dan meminta maaf kepadaku. Cikgu Julia menyesal dan meminta maaf kerana memandang rendah kepadaku. Aku tersenyum dan mengatakan bahawa aku telah memaafkan beliau. Malah aku mengucapkan terima kasih kerana kata-kata beliau telah menyedarkanku untuk berusaha dalam mencapai sesuatu impian. 
2 4 2