Jawapan

2015-06-25T20:34:56+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1.Seperti yang kita ketahui, Internet ialah satu Network yang besar yang mengabungkan jutaan network network yang kecil di dunia ini.Client danServer adalah 2 perkataan yang amat penting didalam dunia Internet. Kita perlu memahami fungsi Client dan fungsi Server agar dapat memahami konsep bagaimana Internet berfungsi.
Secara asasnya, setiap kali user menggunakan Internet, ianya melibatkan pelbagai jenis Client dan Server.
Server
Kebanyakan maklumat yang kita perolehi atau dapat daripada menggunakan Internet selalunya disimpan didalam komputer yang dinamakan Server. Server ini mempunyai satu tugas iaitu; menyimpan maklumat untuk digunakan oleh client.
Contoh server:
- email server
- data server
- web server

Client
Client adalah apa sahaja alat yang digunakan oleh pengguna, berhubung dengan Internet untuk mencari maklumat.
Contoh client: 
- komputer peribadi
- laptop
- smartphone
- handphone

Apabila anda melayari Internet, anda menggunakan aplikasi client iaitu Web Browser untuk mencari maklumat. Web Browser membantu user untuk berhubung dengan web server. Web server akan  memberikan maklumat yang dikehendaki oleh user. Contoh Web Server  ialah Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox dan juga Google Chrome.

User juga menggunakan aplikasi client seperti Email Client Program untuk berhubung dengan email server. Contoh Email Client Program  ialah GMAILdan YAHOO MAIL . Semua email user akan disimpan didalam email server.
Secara asasnya, apabila anda menggunakan Internet, ianya melibatkan pelbagai jenis server dan client.
Contoh dibincang didalam kelas.

2.Informasi amat penting dalam era moden ini. Sesiapa yang menguasai dan memiliki banyak informasi maka merekalah yang paling berkuasa. Oleh itu, manusia berlumba-lumba mengejar informasi. Sumber informasi paling mudah diperoleh melalui sistem perhubungan yang tiada hadnya atau lebih popular dengan istilah Internet.
     Internet amat berguna dalam usaha kita menambahkan ilmu pengetahuan. Selain ilmu yang dicurahkan oleh guru-guru di dalam bilik darjah, kita boleh melayari Internet untuk mendapatkan informasi tambahan. DEngan informasi tambahan kita akan lebih berjaya berbanding pelajar-pelajar lain yang hanya bergantung kepada buku teks. Terdapat banyak laman web yang sesuai untuk pelajar-pelajar sekolah seperti Portal Pendidikan Utusan Malaysia dan tutorial.com.my.
     Dengan adanya Internet, urusan permohonan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi juga bertambah mudah. Selain daripada data terperinci tentang kursus-kursus yang ditawarkan, pelajar-pelajar juga boleh mengisi borang permohonan secara talian terus. Bukan itu sahaja, pelajar-pelajar tidak perlu menunggu akan keputusan permohonan kerana mereka boleh menyemaknya dengan melayari Internet.
     Pendek kata, memang banyak kelebihan yang diperoleh apabila kita mahir menggunakan Internet. Kita mestilah berusaha untuk meraih segala peluang yang ada kerana yang bulat tidak akan datang bergolek dan yang pipih tidak akan datang melayang.1 1 1