Jawapan

2015-07-09T18:40:56+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pertama, karena adanya Kelemahan pada Pelaksanaan Sistem Residen, dimana Residen tidak diberikan panduan yang jelas untuk menjalankan tugas yang membuat Residen menjadi terlalu berkuasa. Pentadbiran setiap negeri tidak seragam kerana mempunyai undang-undang sendiri. Imbasnya Gabenor Negeri-Negeri Selat di Singapura gagal mengawal kuasa Residen. 

Kedua, karena adanya Krisis ekonomi Pahang Terjadi perbelanjaan negeri meningkat kerana Pahang terpaksa menanggung banyak hutang akibat kebangkitan rakyat menentang British.

Ketiga. Perkongsian Perkhidmatan Pakar, karena adanya menjimatkan bayaran perkhidmatan pakar seperti jurutera, juru ukur dan doktor. 

Keempat. Faktor sistem perhubungan, Adanya sistem perhubungan seperti jalan raya dan landasan keretapi antara Negeri-Negeri Melayu dapat dimajukan 

Kelima. Faktor Keselamatan, yaitu mengukuhkan kekuatan dan pertahanan ketenteraan dalam negara