Jawapan

2015-07-04T21:46:52+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
PENINGKATAN SISTEM PERHUBUNGAN DAN PEANGANKUTAN
Pengangkutan di Malaysia mula berkembang sejak zaman penjajahan British beberapa dekad dahulu. Kini, sistem pengangkutan negara kita telah berkembang dengan pesat dan sedang menuju ke arah bertaraf dunia. Secara kesuluruhannya, sistem pengangkutan Malaysia yang telah mencapai kecemerlangan terdiri daripada pengangkutan jalan dan pengangkutan udara.  

Sistem pengangkutan jalan Sistem pengangkutan jalan di Malaysia boleh dicabangkan dengan lebih lanjut kepada beberapa kategori, seperti bas, teksi, dan kereta api seperti LRT, KTM, Monorail.       

Pengangkutan Bas di Malaysia -
 
Lazimnya, terdapat pelbagai syarikat bas di Malaysia. Sebagai contoh, RapidKL, Metrobus, Len Seng, Transnasional dan sebagainya. Antara syarikat bas yang terbesar dan terkemuka ialah RapidKL yang mengendalikan 179 perjalanan bas di sekitar Lembah Klang dan Kuala Lumpur. Pada tahun 2005, RapidKL membawa kira-kira 190000 penumpang sehari. Secara tuntasnya, perkhidmatan bas di Malaysia menawarkan jalan pengangkutan yang mudah didapati dan murah dengan harga yang berpatutan.
  Pengangkutan Teksi di Malaysia - Pengangkutan teksi merupakan salah satu komponen yang penting dalam sistem pengangkutan Malaysia. Secara umumnya, teksi-teksi yang terdapat di negara Malaysia terdiri daripada kereta-kereta yang bermodel Proton Saga BLM 1.6, Proton Iswara,  Proton Wira, Proton Waja dan Naza Citras, dan berwarna merah dan putih. Teksi-teksi di Malaysia mengenakan bayaran ke atas penumpangnya dengan   menggunakan meter. Kadarnya bermula daripada RM3.00 dan meningkat RM0.10 setiap 150 meter. Teksi Malaysia boleh didapati dengan mudah dan mereka memainkan peranan yang tidak boleh digantikan dalam sistem pengangkutan Malaysia.   Pengangkutan Kereta api di Malaysia - Secara keseluruhannya, pengangkutan kereta api yang didapati di Malaysia boleh terdiri daripada LRT (Light Rail Transit) yang boleh dibahagi kepada Kelana Jaya Line dan Ampang Line, KL Monorail, KLIA Express, KLIA Transit, dan KTM (Keretapi Tanah Melayu). KTM mempunyai rangkaian terbesar yang menyeluruh di Peninsular Malaysia yang mempunyai panjang laluan keretapi 1699 km, manakala perkhidmatan keretapi yang lain tertumpu di Bandaraya Kuala Lumpur sahaja. Kesemua pengangkutan keretapi tersebut menawarkan perkhidmatan yang murah dan selesa.   Sistem

Pengangkutan Udara      

Malaysia mempunyai jumlah 58 buah lapangan terbang, 36 di Timur Malaysia dan 22 di Peninsular Malaysia. Selain itu, Malaysia juga mempunyai 8 buah lapangan terbang antarabangsa. Antara lapangan terbang antarabangsa yang ternama ialah KLIA (Kuala Lumpur International Airport/Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur). KLIA merupakan salah satu hab penerbangan yang terpenting di rantau Asia Tenggara. Ia terletak di daerah Sepang, Selangor dan hampir 50 kilometer jaraknya dari ibu negara, Kuala Lumpur. Lapangan terbang ini boleh menampung sebanyak 35 juta penumpang setahun dan 1.2 juta tan metrik kargo dalam fasa pembinaannya sekarang. Lapangan terbang ini telah menduduki tempat yang ke-13 di dunia dari segi bilangan penumpang asing di mana sebanyak 24,129,748 penumpang telah menggunakan lapangan terbang ini pada tahun 2006. Pada tahun yang sama, lapangan terbang ini juga telah mengendalikan 677,446 tan metrik kargo untuk menduduki tempat ke-30 di dunia dari segi pengendalian kargo.
Slogan lapangan terbang ini ialah "Membawa Dunia Ke Malaysia Dan Malaysia Ke Dunia" (Bringing the World to Malaysia and Malaysia to the World). Lapangan terbang ini berkonsepkan "lapangan terbang dalam hutan dan hutan dalam lapangan terbang". Keadaan ini dapat memberi ketenangan kepada penumpang dan memperkenalkan suasana hutan Malaysia kepada pelancong luar negara.KLIA mempunyai satu Terminal Penerbangan Tambang Rendah (LCCT) yang mula beroperasi pada 26 Mac 2006 bagi menampung penumpang yang menaiki AirAsia dan juga penerbangan tambang rendah yang lain. Sejak perasmian KLIA pada 27 Jun 1998, lapangan terbang ini telah mendapat pelbagai anugerah daripada organisasi-organisasi antarabangsa di seluruh dunia seperti Skytrax dan International Air Transport Association (IATA). Komitmen yang diberikan KLIA dalam mempromosikan tanggungjawab menjaga alam sekitar kepada para penumpangnya menerima pengiktirafan oleh Green Globe. KLIA juga merupakan satu-satunya lapangan terbang di dunia yang menerima sijil Green Globe 21 pada tahun 2004 dan seterusnya. Dengan usaha yang berterusan untuk menyediakan perkhidmatan yang terbaik kepada penggunanya, lapangan terbang ini telah diiktiraf sebagai antara lima lapangan terbang terbaik di dunia. Selain itu, KLIA juga merupakan lapangan terbang yang pertama sekali di dunia untuk dianugerahkan sijil Airport Service Quality (ASQ) Assured daripada Airports Council International (ACI). Kesemua ini membuktikan rakyat Malaysia berkebolehan untuk menghasilkan lapangan terbang antarabangsa yang duduk sama rendah, berdiri sama tinggi dengan negara maju lain.
2 4 2
2015-07-04T22:05:58+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Perpaduan
-dulu : sesama bangsa pun berkelahi
cth: perebutan tahta ( Ketidaksetabilan di Perak .Buku teks sejarah ting.2)
-sekarang : walaupun berbilang kaum tapi dpt bina negara yg berdaulat

Dasar persekutuan dibentuk
-dulu : hanya beri keuntungan kepada British