Jawapan

2015-06-27T02:45:01+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Penggunaan teknologi dalam kalangan remaja semakin hari semakin mengingkat..penggunaan teknologi bukan lagi sesuatu yang baru bagi mereka.malah kebanyakan para remaja seperti menjadi hamba teknologi.adakalanya seolah-olah tidak dapat hidup tanpa kecanggihan teknologi.pada para remaja yang masih bergelar sebagai seorang pelajar akan menghadapai masalah kesukaran untuk mengulang kaji pelajaran kerana terlalu obses dengan penggunaan internet atau yang seumpanya.ini merupakan satu cabaran baru bagi pelajar pada abad ini.penggunaan teknologi ini ada kebaikannya namun kita lebih mampu kata bahawa sememangya keburukannya lebih menandingi kebaikannya

3 5 3
  • pop0
  • Pengguna Baru
2015-06-27T12:22:46+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Remaja terdiri daripada golongan muda yang berusia 13 tahun hingga 18 tahun. Remaja memainkan peranan penting dalam memajukan negara dan golongan inilah yang mudah terpengaruh dengan gejala sosial. Dalam hal ini, pelbagai pihak perlu berusaha untuk memastikan remaja kini dapat memainkan peranan dalam menjayakan wawasan negara iaitu menjadikan Malaysia sebagai negara maju menjelang tahun 2020

(APA)Remaja perlu belajar bersungguh-sungguh. (MENGAPA)Hanya dengan pelajaran sahajalah,seseorang itu boleh mengubah nasib dirinya,keluarga,masyarakat dan juga negara. Tanpa ilmu pengetahuan,remaja tidak boleh mencipta rekaan-rekaan baru dan dengan ini kita masih bergantung kepada negara luar dari segi teknologi. Remaja sepatutnya modal insan cemerlang yang boleh mereka cipta sesuatu kerana remaja perlu menjadi penyumbang teknologi, bukannya pengguna teknologi semata-mata.(BAGAIMANA) Remaja perlu menumpukan perhatian semasa belajar, membuat tugasan yang diberi oleh guru dan merebut peluang untuk belajar di peringkat yang lebih tinggi.(CONTOH)
Selain itu, (APA)remaja perlu menjauhkan diri daripada terjebak dalam masalah sosial. (MENGAPA)Janganlah melibatkan diri dalam vandalisme,gengsterisme,peras ugut dan penyalahgunaan dadah. Kesemua gejala ini akan merosakkan diri remaja itu dan memalukan keluarga. Kerajaan pula terpaksa membelanjakan wang yang banyak untuk menyelesaikan masalah ini. (BAGAIMANA)Alangkah baiknya jika remaja menggunakan masa yang terluang dengan aktiviti-aktiviti yang berfaedah seperti membaca buku dan mengumpul setem. Lantaran itu,remaja yang berwawasan perlu menghargai masa dengan sebaik-baiknya kerana masa itu emas.Di samping itu, (APA)remaja juga perlu mematuhi segala peraturan dan undang-undang negara agar negara aman dan rakyat dapat hidup dalam harmoni.(MENGAPA) Apabila remaja mengamalkan sikap yang terpuji dan tidak melanggar undang-undang negara,barulah segala wawasan negara dapat dijalankan dengan sempurna. (BAGAIMANA)Remaja juga perlu menjayakan segala program yang dianjurkan oleh kerajaan. Remaja sepatutnya menjadi teladan yang baik kepada adik-adik mereka dengan berusaha bersungguh-sungguh bagi menjayakan kempen-kempen seperti Kempen Anti merokok,Kempen Cintailah Sungai Kita dan Kempen Galakan Membaca. Remaja yang menjadi tonggak negara akan dapat memainkan peranan penting dalam menjayakan wawasan negara.Dalam usaha menjayakan wawasan negara, (APA)remaja boleh memberikan sumbangan tenaga dan idea yang berterusanagar aspirasi negara untuk menjadi negara maju akan terlaksana. (BAGAIMANA) Untuk mencapai hasrat itu remaja yang berwawasan perlu banyak membaca bahan-bahan berbentuk pengetahuan dan berusaha untuk meningkatkan keupayaan diri dari pelbagai aspek seperti pengetahuan ICT yang membolehkan mereka memperoleh pengetahuan tanpa batasan menerusi internet. Mereka boleh bertukar-tukar idea dengan remaja dari negara lain dan seterusnya boleh menjana idea untuk menjayakan wawasan negara.Konklusinya,remaja memainkan peranan penting dalam menjayakan wawasan negara. Remaja yang berkualiti merupakan pemangkin kecemerlangan negara.Oleh itu,marilah kita bersama-sama berganding bahu untuk mewujudkan remaja yang benar-benar berwawasan, berdedikasi dan berketerampilan dan akhirnya negara kita akan maju setanding negara maju yang lain.
1 1 1