Jawapan

2015-06-28T11:58:00+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Dengan penubuhan Malayan Union, kuasa kuasa sultan Melayu telah hilang dalam sekelip mata. Kuasa sultan hilang sebegitu saja sebab, mereka telah memberi bantuan kepada penjajah Jepun semasa misalnya seperti memberi maklumat terperinci kepada penjajah Jepun yang masih dalam perjalanan ke Tanah Melayu. selepas penjajahan jepun, wujudnya pemerintahan MPAJA selama 14 hari sebelum kehadiran penjajah british. hasil daripada  penubuhan malayan union pada 1/4/1946, adalah untuk menjadikan negeri negeri melayu bersekutu, negeri negeri melayu tidak bersekutu dan termasuk penang dan melaka dalam malayan union. selepas penjajahan jepun, terdapat banyak musnah yang perlu membaiki diperuntukkan memelukan banyak wang.
pihak british hendak membalas dendam dengan sultan sultan melayu dengan menghapuskan kuasa mereka dalam hal pemerintahan. pembukaan rakyat menjadi warganegara melalui Jus soli dan juga memberi penentangan melalui akhbar, berita  dan juga penentangan daripada UMNO yang merupakan Ketua UMNO adalah Dato ONn Jaafar.
pelucutan nama Malayan Union kepada Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1948 disebabkan oleh keruntuhan dalam politik