Jawapan

2015-06-29T21:47:18+08:00

Ini Jawapan Diperakui

√ó
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1. Konsep dan takrifan Kegiatan Ekonomi 
Definisi Kegiatan Ekonomi : Kegiatan Ekonomi boleh didefinisikan sebagai aktiviti penduduk yang menjana pendapatan dalam kehidupan seharian. Kegiatan ekonomi boleh dibahagikan kepada beberapa sektor antara adalah Pembalakan, Pertanian, Perkhidmatan, Perindustrian mahupun Perlombongan. Di Malaysia, kegiatan ekonomi utama boleh dikategorikan kepada tiga antaranya adalah sektor sekunder, tertier dan Primer. Kegiatan ekonomi juga merupakan salah satu penyumbang kepada pendapatan kasar negara.
ni da banyak orang gune :(
kegiatan ekonomi boleh dimaksudkan sebagai aktiviti individu yang boleh mendatangkan hasil pendapatan serta menjana sumber kewangan.Dalam erti kata lain,kegiatan manusia yang boleh mendatangkan nilai dan pendatangkan kegiatan ekonomi utama di Malaysia boleh dibahagikan kepada tiga sektor antaranya adalah sektor primer,sekunder,dan sektor tertier.Contoh sektor sekunder meliputi aktiviti pertanian,perikanan,perhutanan/pembalakan dan perlombongan.
Manakala sektor sekunder merangkumi perindustrian seperti aktiviti pengeluaran atau pengilangan,sektor tertier pula merangkumi pelancongan,pendidikan,perdagangan.pengangkutan.dan kewangan.
(*contoh pertama tadi bukan sektor sekunder,ia adalah contoh sektor primer..Harap ini akan membantu anda untuk menyiapkan tugasan PT3 2015...all the best ! :)
da ramai orang gune, skrng nak buat definisi sendiri tapi susah :/
bukan semestinya...awak boleh mengambil definisi ini dan mengabungkan dengan yang lain dan menukarkan sedikit perkataan dan menjadikan definisi tersebut dan menyatakan sumber dengan teliti...dengan itu,awak boleh mendapat markah penuh sebanyak 5