Jawapan

2015-07-01T08:17:29+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
G) 4(3-2y) = 15-7y
⇒ 12-8y = 15-7y
⇒ -8y+7y = 15-12
⇒ -y = 3
⇒ y = -3
HP = {-3}

H) 3(2y- 3) = 5(y- 2)


⇒ 6y-9 = 5y-10

⇒ 6y-5y = -10+9
⇒ y = -1
HP = {-1}

I) 8-2(3-4y) = 7y- 1
⇒ 8-6+8y = 7y-1
2+8y = 7y-1

⇒ 8y-7y = -1-2
⇒ y = -3
HP = {-3}

Semoga Membantu :)