Jawapan

2015-07-01T16:52:50+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Politik :- a) penubuhan negeri-negeri bersekutu berjaya mewujudkan keseragaman dan kecekapan pentadbiran di seluruh persekutuan
b) perkara yang berkaitan dengan persekutuan seperti sistem pentadbiran,cukai,keadilan,undang-undang Tanah dapat disatu dan diselaras kerana semua urusan pentadbiran dijalankan atas arahan kerajaan pusat khususnya arahan residen jeneral mengenai persekutuan
c) untuk memudahkan pentadbiran,beberapa jabatan seperti kewangan,polis kastam,perhutanan,hal ehwal orang cina,kerja raya,dan keretapi ditubuhkan dan frank swettenham dilantik menjadi jeneral residen pertama.

ekonomi :- a) perkembangan ekonomiyang pesat di negeri negeri melayu bersekutu dan kestabilan politik telah membawa kepada kestabilan ekonomi
b) pembinaan jalan raya dan jalan keretapi terutamanya yang menghubungkan negeri telah memajukan lagi kegiatan ekonomi negeri negeri melayu bersekutu.

sosial :- a) berjaya mewujudkan keamanan dan peraturan.
b) jaminan keselamatan dan persamaan hak di sisi undang undang telah menggalakkan imigran cina dan india,lebih lebih lagi terdapat peluang dalam perkhidmatan persekutuan dan perkembangan bijih timah.
c) terdapat pelbagai kemudahan sosial seperti perhubungan,kesihatan,pelajaran dan lain-lain namun ia disediakan di kawasan yang mempunyai kepentingan ekonomi.
10 4 10
hai...adakah a) kesan b)hurain c) contoh