Jawapan

2015-08-13T18:43:13+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pemusatan Kuasa Residen Jeneral

Dalam Sistem Persekutuan, residen jeneral merupakan ketua kerajaanpusatyang mempunyai kuasa penuh dalam bidang pentadbiran di Negeri-Negeri Melayu Bersekutu. Residen jeneral akan membuat semua keputusan-keputusan pentingterutamanya dalam soal kewangan. Sultan-sultan dan residen-residendiarahkan supaya meminta nasihat residen jeneral danmematuhi arahan-arahan yang dikeluarkan terutamanya yang berkaitan soalpentadbiran.

Residen jeneral telah menubuhkan beberapa buah jabatankerajaan untukmenyelaraskan pentadbiran. Residen jeneral telah melantikpengawai-pengawai British untuk berkhidmat dalam jabatan Persekutuan.

Kemerosotan Kuasa Sultan, Residen dan Majlis Mesyuarat
Pemusatan kuasa di tangan residen jeneral menyebabkankuasa raja-rajaMelayu di NNMB semakin berkurangan. Pada mulanya, sultan-sultan bersetuju menandatangani Perjanjian Persekutuan kerana mereka berharap kuasa mereka yang diambil oleh residen akan dikembalikan. Namun,selepas beberapa tahun Persekutuan dilaksanakan, barulah sultan-sultan sedarbahawa kuasa mereka semakin kurang kerana berlakupemusatan kuasa ditangan residen jeneral pula. Sultan mesti menerimasemua nasihat residendalam hal ehwal pentadbiran kecuali yang berkaitandengan adat resam danagama Islam. Sultan tidak mempunyai hak dalampentadbiran.