Jawapan

2015-07-20T20:23:40+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Anda boleh memilih rakan-rakan anda, tetapi anda tidak boleh memilih jiran-jiran anda. Jika anda bernasib baik, anda mempunyai jiran yang baik. Tetapi beberapa jiran tidak menyenangkan dan boleh membuat hidup anda sengsara pada masa-masa. Jika anda mempunyai jiran yang baik, menganggap diri anda diberkati. Jiran boleh memainkan peranan yang penting dalam masyarakat kita dan kehidupan kita, dan ingat, anda adalah seorang jiran juga.

Apa yang jiran yang baik?
Dengan definisi jiran ialah orang yang tinggal berhampiran anda, tetapi "berdekatan" adalah istilah relatif. Untuk citydweller, jiran itu mungkin seseorang di apartmen yang akan datang, tetapi untuk keluarga bandar, jiran adalah sedikit lebih jauh. Dan bagi mereka yang tinggal di kawasan-kawasan luar bandar, jiran boleh tinggal satu batu atau dua kaki. Tetapi apa yang jiran yang baik? Seorang jiran yang baik adalah mesra dan bertimbang rasa. Walaupun jiran yang baik boleh tinggal berdekatan, mereka menghormati ruang dan privasi anda. Jiran yang baik gelombang pada anda, boleh berhenti untuk haiwan anjing anda dan berbual, dan membeli air limau dari anak-anak anda. Jiran yang baik mengambil masa untuk bercakap dan tersenyum. Mereka mendekati menyambung kepada anda.

Tindakan jiran yang baik 'menyokong komuniti. Seorang jiran yang baik kelihatan keluar untuk orang lain. Idea ini digambarkan dalam masyarakat di seluruh Amerika Syarikat yang telah membangunkan jam tangan kejiranan. Bagi mencegah jenayah dan keganasan kejiranan jam tangan terdiri daripada orang-orang yang jiran yang baik telah dibangunkan. Matlamat mereka adalah untuk menjagaku di rumah masing-masing jadi jika pencuri adalah merayau kira-kira, atau orang-orang yang mencurigakan selongsong di rumah seseorang, jiran berjaga-jaga menyeru pihak berkuasa yang sepatutnya untuk menyiasat keadaan.

Jiran yang baik membantu antara satu sama lain. Sebagai contoh, di dalam masyarakat saya kadang-kadang kita mendapatkan salji berat. Apabila ini berlaku, orang muda dalam masyarakat keluar dan spade bagi orang-orang yang lebih tua atau yang mempunyai masalah perubatan yang menghalang mereka daripada menyodok. Juga, orang membantu antara satu sama lain apabila kereta tersekat, satu kejadian biasa semasa musim sejuk.

Yang paling penting, jiran yang baik adalah hormat. Mereka menganggap orang lain yang diam di sekeliling mereka. Mereka mengelak daripada memelihara orang lain terjaga dengan pihak kuat dan anjing menyalak. Mereka memotong rumput mereka dan mengekalkan harta mereka. Thet cuba untuk menjaga anak-anak mereka untuk menjadi hormat juga.

Kepentingan jiran yang baik.
Jiran yang baik adalah penting. Hillary Clinton berkata, "Ia mengambil sebuah kampung untuk meningkatkan kanak-kanak." Jiran kita adalah kampung kami. Anak saya tahu jiran kita, dan saya gembira untuk itu. Saya bernasib baik untuk tinggal di kawasan di mana saya mempunyai jiran yang baik. Anak saya telah berpeluang untuk belajar daripada tuan-tuan yang lebih tua di kawasan itu, dan terdedah kepada orang-orang yang lebih tua telah memperkayakan hidupnya. Dan mereka pula telah mendapat banyak kegembiraan daripada bergaul dengan anak saya. Anak saya juga telah dimainkan dengan aktiviti dan dilakukan dengan orang lain dalam kawasan itu, dan melalui jiran, dia datang untuk menghargai idea bahawa kita mempunyai sesuatu yang sama dengan semua orang. Mungkin kadang-kadang kita perlu memberi fokus kepada persamaan kita, dan tidak perbezaan kita.

Tanya diri anda, "Adakah saya jiran yang baik?" Ingat, anda dapat apa yang anda berikan. Cuba untuk menjadi jiran yang baik.

Manfaat lain dari hidup berjiran adalah 
mengekalkan keharmonian, menjauhi kesalahfahaman dan penuduhan, bersependapat dalammesyuarat, menyuarakan masalah dan memberikan jalan penyelesaian masalah, tidak meminggirkanpihak lain dan sentiasa mengambil berat antara satu sama lain. (sesama jiran)

KEPENTINGAN GOTONG ROYONG-Menghindarkan diri daripada penyakit..Seperti wabak denggi dll.-Perpaduan dapat diwujudkan-Memupuk nilai-nilai murni dalam kehidupan kita.-Dapat memanfaatkan masa dengan baik.
9 3 9