Jawapan

2015-07-06T18:03:02+08:00

Ini Jawapan Diperakui

Ă—
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Dalam membincangkan tentang persekutuan di Malaysia, idea persekutuan dapat dikesan kembali kepada pembentukan Persekutuan Negeri Melayu yang ditubuhkan pada tahun 1895. Persekutuan ini yang melibatkan empat buah negeri termasuk Selangor, Perak, Negeri Sembilan dan Pahang. Menurut perjanjian itu mengikut persekutuan ini, Raja Negeri ini yang merujuk kepada Sultan bersetuju untuk mengikut nasihat Residen terletak oleh British dalam pentadbiran negeri mereka.

Selain itu, Raja-Raja juga bersetuju untuk mengikuti bantuan antara satu sama lain di antara keempat-empat negeri di jangka pembantu tentera dan kewangan. Ini empat negeri yang juga dikenali sebagai empat"Negara yang dilindungi". Walau bagaimanapun, persekutuan ini dianggap gagal apabila Raja-Raja Negeri sedar ini adalah jalan bagi orang asing untuk mengambil alih pentadbiran negeri ini. Ini dapat dibuktikan apabila Raja-Raja Melayu hanya mempunyai kuasa mutlak atas perkara-perkara mengenai adat Melayu dan perkara-perkara Islam. Di sisi lain, Melayu "s Sultan juga tidak suka tindakan yang mengambil oleh British dengan membawa banyak pendatang dari China untuk kerja-kerja di lombong dan pendatang dari India untuk bekerja di ladang. Penubuhan Majlis Persekutuan pada tahun 1909, memberi kesan kepada Raja-Raja negeri-negeri ini apabila mereka mempunyai kedudukan yang sama dengan suara keluar idea mereka kerana mereka diiktiraf sebagai ahli biasa majlis ini.

Pada tahun 1914, negeri-negeri di Semenanjung Negara Melayu dibahagikan kepada tiga jenis iaitu Negeri-Negeri Melayu (Selangor, Pahang, Perak dan Negeri Sembilan), Melayu Tidak Bersekutu Negeri (Terengganu, Kelantan, Kedah dan Perlis) dan Negeri-negeri Selat (Singapura, Pulau Pinang dan Melaka). Johor menjadi sebuah negara yang merdeka sejak hubungan yang baik dengan kerajaan British.