Jawapan

2015-07-02T23:06:51+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
3p+2q=4    equation 1
6p-5q=17    equation 2

p=(4-2q)÷3   equation 3

substitute equation 3 into equation 2

6[(4-2q)÷3]-5q=17
8-4q-5q=17
8-9q=17
8-17=9q
-9=9q
q=-9÷9
q=(-1)

solve equation 1
 3p+2q=4
3p+2(-1)=4
3p-2=4
3p=4+2
p=6÷3
p=2

hence, p=(2) ,q=(-1)

hope it can benefit u