Jawapan

2015-07-09T23:14:45+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Jadi dek pada tahun 1895 terjadi peristiwa persetiaan persekutuan yang membawa kepada kesadaran dan kebangkitan, ini adalah latar belakangnya.

Peratama Frank Swettenham mengahantarkan laporan kepada untuk Cecil Smith Gobernor negeri negeri selat Pada tahun 1892, lalu pada tahun 1893 Cecil smith laporan itu dihantarkan kepada pejabat pejabat tanah jajahan yang isinya mencadangkan penumbuhan perketutuan. Dalam laporan itu ditegaskan akibat dari penumbuhan persekutuan ini adalah boleh menguntungkan british dan negeri negeri dari sisi politik, sosial dan ekonomi.

Lalu di tahun 1 julai 1895 perjanjian persekutuan ditandatangani oleh Sultan, pada tanggal 1 julai 1896 Negeri melayu ditubuhkan. Perak, selangor, negeri sembilandan pahang disatukan menjadi Negeri Negeri Melayu Bersekutu atau singaktannya NNMB

Di tahun 1963, Malaysia diasaskan dengan kemasukan Sabah, Sarawak dan Singapura.