Jawapan

2015-07-03T21:45:30+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
isi-isi:
- Penambahan dan penciptaan lapangan kerja 
- Meningkatkan kesedaran dan pendidikan kependudukan 
- Mengurangkan kepadatan penduduk dengan program transmigrasi 
-. Meningkatkan pengeluaran dan pencarian sumber makanan 
- Menggalakkan program KB atau Keluarga Berencana 
.- Menunda masa perkawinan agar dapat mengurangkan jumlah angka kelahiran         yang tinggi.

- Mengurangkan kadar kelahiran dengan cara ; Perancangan keluarga – penggunaan pil, kondom, penjarakan kelahiran, kaunseling keluarga dsb.

- Melaksanakan dasar saiz keluarga kecil seperti “satu keluarga satu anak” atau satu keluarga dua anak. Cth China.

- langkah perundangan seperti menaikkan had umur boleh kahwin. Misalnya dari umur belasan tahun kepada awal/pertengahan 20-an.

-. Meningkatkan kerjaya wanita – meramaikan wanita berkerjaya tinggi supaya tempoh perkahwinan boleh dilambatkan.

- Meningkatkan keupayaan teknologi khususnya melalui R&D untuk menjana dan memajukan sepenuhnya pelbagai stok sumber yang ada untuk kesejahteraan penduduk. Disamping mencipta teknologi baru untuk kegunaan penduduk dan negara.

-. Mempelbagaikan aktiviti ekonomi; Mencipta banyak peluang pekerjaan khususnya dalam sektor industri dan perkhidmatan yang menjamin pendapatan perkapita yang tinggi kepada penduduk dan mengatasi pengangguran sepenuhnya.

-. Meningkatkan kualiti sumber manusia dalam negara dengan cara: Pertingkatkan tahap pendidikan dan kemahiran penduduk, latihan lanjutan – melahirkan tenaga mahir yang boleh mendominasikan teknologi tinggi serta boleh mengurus – tadbir sumber dengan bijaksana.


-insyallah membantu
-#perbincangan ramai-

2 4 2
terima kasih kpd kwn2 yg trut mmbntu tntg isi ini....
terima kasih yaa :)