Jawapan

2015-07-08T03:39:46+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pelbagai kemudahan perkhidmatan asas diperlukan oleh penduduk, khususunya golongan isi rumah termiskin bagi membolehkan mereka menikmati kehidupan pada aras keselesaan yang minimum. Kemudahan asas ini umumnya boleh dibahagikan kepada dua: pertama, kemudahan sosial seperti jalan raya untuk keperluan perhubungan; ruang niaga sebagai tempat untuk mendapatkan bekalan makanan atau pakaian; perkhidmatan pendidikan untuk kemajuan sosial dan rumah ibadat.

Kedua, kemudahan yang disediakan oleh pelbagai agensi kerajaan khususunya melalui program PRRT bagi memberi peluang penduduk termiskin untuk meningkatkan status ekonomi mereka. Kemudahan ini, terbahagi kepada tiga iaitu kemudahan bagi tujuan kebajikan, kemudahan untuk meningkatkan pendapatan jangka pendek dan kemudahan bagi meningkatkan pendapatan jangka panjang. Kesemua kemudahan ini sangat penting bagi membebaskan penduduk miskin daripada belenggu kemiskinan. 
3 5 3