Jawapan

2015-07-04T13:07:17+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
ISI-ISI PENTING (Langkah-langkah mempopularkan):-
Pihak bertanggungjawab perlu lebih bersungguh-sungguh memperkenalkan permainan tradisional kepada masyarakat. (Tak kenal maka tak cinta)Melaksanakan kempen kesedaran agar masyarakat sedar akan kepentingan mengekalkan permainan tradisional.Menanamkan minat akan permainan tradisional sejak anak masih di bangku persekolahan dengan menubuhkan persatuan-persatuan atau kelab-kelab permainan tradisional.Pihak Kementerian Pelajaran mestilah memperbanyak pertandingan permainan tradisional dari peringkat sekolah, daerah, negeri sehingga ke peringkat kebangsaan.Pihak sekolah pula perlulah memberikan sokongan penuh terhadap usaha pihak Kementerian Pelajaran dengan menggalakkan penyertaan pelajar-pelajar mereka.Media massa mestilah memainkan peranan menjalankan promosi secara berkesan dan berterusan.Pihak kerajaan, swasta, NGO dan sebagainya bekerjasama mempopularkan permainan ini seperti menganjurkan pameran, konvensyen dengan skala yang lebih besar.Permainan tradisional juga boleh dilakukan inovasi seperti mencipta 'game' komputer yang dapat menarik minat golongan muda yang memang kemaruk dengan gajet-gajet IT.Syarikat-syarikat besar menganjurkan pertandingan permainan tradisional sehingga ke peringkat antarabangsa dan memberikan tajaan kepada penggiat-penggiat permainan tradisional.IPTA dan IPTS mestilah menganjurkan program kursus pengajian tentang permainan tradisional di peringkat ijazah pertama dan lanjutan.Pihak kerajaan melalui Kementerian Kebudayaan perlulah membantu penggiat permainan tradisional dari segi penyediaan dana, kursus-kursus latihan, dan sebagainya.Kementerian Pelancongan perlu menjadikan aset permainan tradisional sebagai salah satu daya tarikan kepada pelancong untuk berkunjung ke negara kita.
1 5 1
2015-07-04T14:17:33+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
....Dahulu, permainan tradisional dijadikan sebagai alat hiburan bagi masyarakat Melayu setelah seharian penat bermandi peluh. Antaranya ialah wau, gasing, congkak dan konda-kondi. Kemudian, apabila masa berganti masa, semua itu telah terkakis daripada ingatan masyarakat, lantaran ibu bapa tidak mewarisinya kepada anak-anak. Kini, permainan tradisional seakan tidak lagi mempunyai tempat di hati masyarakat, khususnya dalam kalangan remaja. Persoalannya, apakah langkah-langkah yang perlu dilakukan bagi mempopularkan permainan tradisional seperti waktu dahulukala?

.....Cara perdana ialah produk pelancongan ini boleh dibuat dalam bentuk buku, majalah, filem dokumentari dan sebagainya dan dipasarkan di pasaran tempatan mahupun di luar negara. Hal ini disebabkan oleh masyarakat kini lebih akrab dengan media elektronik seperti televisyen dan internet. Pengisiannya perlulah diteliti dengan memasukkan sejarah permainan, cara pembuatan, syarat permainan dan langkah permainan. Penerbitan ini perlulah dimanfaatkan dengan baik memandangkan cara ini sebenarnya merupakan proses membukukan sejarah warisan lampau dan boleh menjadi bukti pensejarahan yang mahal. Jelaslah, cara ini boleh meletakkan permainan warisan ini ‘duduk sama rendah, berdiri sama tinggi’ dengan permainan video pada masa ini.

.....Di samping itu, kerajaan juga boleh memasukkan permainan tradisional sebagai aktiviti kokurikulum di sekolah dan pusat pengajian tinggi. Oleh hal yang demikian, kerajaan perlu mewujudkan satu panel khas dalam mengkaji sukatan pelajaran yang baharu. Dengan kata lain, perlu ada satu badan perancang yang merencana segala agenda dengan berkesan dan bijaksana. Perlu diingat bahawa guru-guru yang mengajar perlu diberi kursus asas tentang teknik permainan supaya dapat diaplikasikan di sekolah. Ringkasnya, cara ini membolehkan remaja kini mengenali permainan tradisional dengan lebih dekat lagi.

.....Bukan itu sahaja, kerajaan boleh mempromosikan permainan tradisonal kepada negara luar melalui duta-duta yang berkhidmat di sana. Sebagai contoh, duta tersebut perlulah diberikan risalah dan pamplet tentang permainan tradisional yang menyertakan sejarah dan penerangan ringkas sesebuah permainan. Hal itu dikatakan demikian kerana, cara ini dapat memperkenalkan permainan tersebut kepada masyarakat luar dengan lebih berkesan. Misalnya, apabila berwisata ke Malaysia, sudah tentu pelancong akan mahu lebih dekat lagi dengan permainan tersebut. Tegasnya, promosi di luar negara juga dapat membantu masyakarat luar untuk mengenali warisan kita yang cukup unik.

.....Bahkan, Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Budaya perlu membuat pameran dan pertunjukan secara berkala dan tekal. Pameran ini mungkin boleh dilakukan di tempat-tempat yang menjadi tumpuan pelancong. Kementerian juga perlu menjemput orang-orang yang mahir dan pakar dalam setiap permainan ini bagi menunjukkan cara pembuatan alat permainan dan juga teknik bermain setiap permainan. Sebagai tambahan, bengkel boleh dilakukan jika mendapat permintaan dan sambutan hangat daripada pengunjung. Diharapkan dengan langkah ini, mampu menjadikan permainan ini disuburkan kembali dalam era globalisasi dan teknologi ini.

.....Kesimpulannya, semua pihak perlu menyedari peranan dan tanggungjawab masing-masing kerana warisan ini merupakan amanah bersama dan perlu dijaga oleh setiap lapisan masyarakat. Sekiranya langkah ini dilakukan secara sistematik, tidak mustahil kita dapat mengembalikan martabat permainan tradisional seperti dahulu kala. Perkara yang paling penting, usaha yang dilakukan usahlah sekadar ‘hangat-hangat tahi ayam’ kerana ‘genggam bara api biar sampai jadi arang’.
2 3 2