Jawapan

2015-07-04T17:52:49+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Krisis kewangan pahang
kelemahan pelaksanaan sistem residen
faktor keselamatan
prkongsian prkhidmatan pakar
sistem perhubungan

1 5 1
Jawapan Paling Bijak!
2015-07-04T17:52:59+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Untuk mewujudkan keseragaman dan kecekapan pentadbiran
-Perlaksanaan sistem Residen telah menyebabkan Residen dilantik di Perak pada November 1874, di Selangor pada Disember 1874, Pahang pada tahun 1888 dan Negeri Sembilan pada tahun 1895
. -Residen dihantar sebagai penasihat untuk menasihati Sultan dalam semua hal kecuali hal-hal yang berkaitan dengan agama Islam dan adat-istiadat orang Melayu.
-Kejayaan dan kegagalan menjadi tanggungjawab Residen. Akibatnya, berlaku ketidakseragaman dalam pentadbiran di negeri Perak, Selangor, Pahang dan Negeri Sembilan. Kemajuan di antara negeri ini juga tidak seimbang kerana kebolehan dan cara pentadbiran Residen berbeza-beza.
-Frank Swettenham berpendapat penubuhan persekutuan akan mewujudkan keamanan dan kecekapan pentadbiran kerana pentadbiran akan dijalankan mengikut arahan pusat. Perkara yang berkaitan seperti sistem pentadbiran, cukai, undang- undang tanah dan keadilan akan disatukan dan diselaraskan.
- Pada dasarnya, penubuhan persekutuan akan mewujudkan kerjasama ekonomi, politik dan sosial.
6. Menghadkan Kuasa Residen
-Perlaksanaan sistem Residen telah menyebabkan perlantikanResiden di Perak, Selangor, Pahang dan Negeri Sembilan.Walaupun Residen dilantik sebagai penasihat, mereka munculsebagai kuasa paling berkesan kerana segala urusanpentadbiran dijalankan atas arahan Residen.
-Majlis Mesyuarat Negeri kehilangan fungsi sebagai institusi pentadbiran kerana Residen mempunyai kuasa mutlak. Semuaundang-undang yang diluluskan seperti Undang-undang Tanahmesti ditandatangani oleh Residen sebelum berkuatkuasa.
-Penubuhan persekutuan akan mengurangkan kuasa Residenkerana mereka terpaksa tertakluk kepada arahan kerajaan pusatdan pentadbiran negeri.
7. Masalah Kewangan Pahang -British menduduki Pahang pada tahun 1886 di mana J.P. Rodgersmenjadi Residen pertama. British mengambil Pahang dengan harapanPahang mempunyai prospek ekonomi cemerlang.
- Pada tahun 1890-an, Pahang menghadapi masalah kewangan. Dalammenjalankan pentadbiran, British mendapat bantuan kewangan dariNegeri-negeri Selat.
-Masalah kewangan Pahang semakin runcing apabila berlakukebangkitan Pahang 1891-1895.
- Frank Swettenham dan C.D. Cowan menegaskan British tidaksepatutnya berundur dari Pahang sebaliknya memajukan Pahangdaripada hasil Perak dan Selangor apabila ia bergabung.
8. keselamatan -British bimbang kekacauan seperti Perang Perak pada 1875-an dan Kebangkitan Pahang 1891-1895 akan berlaku lagi.
- Penubuhan persekutuan akan membolehkan Negeri-negeri Melayu Bersekutu mempunyai kemampuan dan keupayaan dari segi ketenteraan, khususnya dalam menjaga keamanan persekutuan tanpa mengharapkan bantuan luar.
9. Dasar British
-Memang menjadi dasar British pada akhir abad ke-19 untuk menggabungkan negeri kecil di bawah satu pentadbiran yang dikenali sebagai persekutuan.
-Penubuhan persekutuan akan memberi kebaikan politik, ekonomi dan sosial kepada British dan Negeri Melayu.
3 3 3