Jawapan

2015-07-05T11:57:34+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

PEMELIHARAAN DAN PEMULIHARAAN SUMBER DI BUMI
Bumi adalah satu-satunya planet dalam sistem solar yang dihuni oleh hidupan. Ini kerana di bumi terdapat kepelbagaian sumber yang diperlukan oleh benda hidup yang tidak terdapat di planet lain.
1.            Sumber-sumber di bumi  adalah seperti rajah berikut:-  1.1         Air·         Air meliputi dua per tiga daripada luas permukaan Bumi.·         Kira-kira 70% berat hidupan terdiri daripada air.
1.2         Udara
·         Lapisan udara di sekeliling permukaan Bumi dipanggil atmosfera.
1.3         Mineral·         Dicari dan diekstrak untuk memperoleh bahan yang berguna.·         Antara mineral yang berguna ialah besi, timah, kuprum, aluminium, emas, perak, sulfur dan silikon.
1.4         Tanah·         Lapisan atas permukaan Bumi.·         Kandungan utama tanah ialah garam mineral, bahan organik, batu-batan, air dan udara.
1.5         Bahan Api Fosil·         Terdiri daripada petroleum, gas asli dan arang batu yang terbentuk daripada tumbuhan dan haiwan yang mati.·         Ia tertimbus di bawah tanah untuk suatu jangka masa yang lama.
1.6         Hidupan·         Benda hidup seperti tumbuhan dan haiwan merupakan sumber asas bagi memenuhi keperluan asas manusia.·         Ia melibatkan makanan, pakaian, bahan api dan bahan binaan.

3.            Maksud Pemeliharaan Dan Pemuliharaan Sumber Di Bumi.
Ø  Pemeliharaan:Pemeliharaan sumber ialah tindakan melindungi sumber-sumber tersebut supaya dapat mengekalkan keadaan semula jadinya.
Ø  Pemuliharaan:Pemuliharaan sumber ialah cara penggunaan, pengendalian dan pengurusan sumber alam untuk mengelakkan kerugian, kerosakan dan pembaziran.
4.            Cara Pemeliharaan Dan Pemuliharaan Sumber Di Bumi.
·         Mengamalkan sikap berjimat cermat, berhati-hati dan berekonomi apabila menggunakan sumber-sumber Bumi.·         Mengitar semula barangan yang terbuang.·         Amalkan penggunaan semula dengan mengguna pakai barangan yang telah digunakan.·         Cari sumber alternatif untuk menggantikan sumber yang terancam atau semakin berkurangan.·         Melakukan kegiatan menanam semula hutan yang telah ditebang dengan spesies pokok yang cepat tumbuh dan bermutu.·         Mewartakan kawasan hutan simpan.
5.            Kepentingan Pemeliharaan Dan Pemuliharaan Sumber Di Bumi.
·         Mengelakkan organisma-organisma seperti harimau dan tumbuh-tumbuhan tertentu daripada ancaman kepupusan.·         Memastikan bahawa komposisi gas di udara kekal seimbang.·         Memastikan bahawa bekalan keperluan asas manusia tidak terjejas.·         Mendapat sumber air yang bersih dan tidak tercemar.·         Mengelakkan suhu bumi meningkat dan menyebabkan pemanasan global.
6.            Bahan-Bahan Yang Boleh Dikitar Semula.
                      i.        kertas:  akhbar, majalah, buku, kelendar, kotak, kad                    ii.        kaca: balang makanan, botol minuman                   iii.        tin aluminium:  tin minuman, bekas makanan                   iv.        plastik: beg plastik, botol air mineral, botol cecair pencuci
                    v.        tayar kenderaan
2015-07-05T14:10:43+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pemeliharaan-tindakan melindungi sumber-sumber di bumi tersebut supaya dapatmengekalkan keadaan semula jadinya
pemuliharaan-cara pengendalian, penggunaan dan pengurusan sumber alam untuk mengelakkan kerugian , kerosak dan pembaziran..Pemelihara dan pemulihara sumberdapat memastikan kesinambungan sumber alam untuk generasi akan datang