Jawapan

2016-06-23T03:58:50+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Tajuk: letak tajuk yg anda pilih

Nama penulis:letak nama anda  

Pengenalan:
1)latar belakang persetiaan 1895
2)menjelaskan faktor pemeteraiaan
3)menganalisa kesan pemeteraian terhadap negeri negeri melayu bersekutu 4)menghubungkait pembentukan persekutuan dengn kedaulatan malaysia   latar belakang Persetiaan 1895 merupakan sebuah idea yang dikemukakan oleh Frank Swettenham kepada gabenor Negeri-negeri Selat,Cecil Smith.

Pada tahun 1893, Cecil Smith menghantar laporan kepada Pejabat Tanah Jajahan. Dalam laporan itu,beliau menegaskan penubuhan persetiaan persekutuan akan menguntungkan pihak British dari segi ekonomi, politik dan sosial. 

Frank Swettenham mengambil inisiatif dengan mendapatkan persetujuan sultan Perak, Selangor, Negeri Sembilan dan Pahang terhadap penubuhan persekutuan.

Pada 1 Julai 1895,Sultan menandatangani perjanjian tersebut.Pda 1 Julai 1896, Negeri-negeri Melayu Bersekutu pun terbentuk semasa Cecil Smith masih lagi menjadi gabenor NNS.  

faktor pemeteraian
- masalah kewangan
- sistem pelaksanaan residen
- persamaanaan kecekapan dalam pentabiran
- keselamatan  

kesan perjanjian
- kestabilan ekonomi
- kemajuan perkhidmatan 
- mewujudkan kecekapan dan keseragaman pentadbiran
- reseiden jeneral menjadi kuasa pentadbir yg baru  

hubung kait
- kejayaan dlm sistem pemerintahan iaitu dgn mencontohi sistem birokrasi barat
- kejayaan dlm pembangunan ekonomi
- peningkatan kemudahan asas dan kemudahan sosial
6 4 6