Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-05T21:39:08+08:00
        Malaysia terkenal dan dikenali di mata dunia kerana kaya dengan pelbagai jenis khazanah  semula jadi seperti hutan hujan tropika, hutan pantai, hutan paya dan hutan gunung.  Sememangnya tidak dapat disangkalkan bahawa hutan merupakan khazanah dunia yang sangat bernilai dan berharga.  Namun, kegiatan pembalakan haram semakin berleluasa bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan dan telah menyaksikan dampak yang ketara kepada nusa tercinta kita ini. Persoalannya, apakah implikasi negatif akibat pembalakan haram yang kian menjadi-jadi di Malaysia?
            Antara kesan pembalakan haram termasuklah kemusnahan habitat flora dan fauna. Biodiversiti kita terdiri daripada seribu satu flora dan fauna yang menjadikan hutan sebagai habitat mereka. Akibat daripada pembalakan haram yang tidak terkawal, binatang-binatang liar akan kehilangan tempat tinggal dan secara tidak langsungnya menjejaskan keseimbangan ekosistem. Di samping itu,hutan juga merupakan sumber makanan bagi binatang liar yang tergolong dalam kategori 'herbivore'.Sekiranya mereka kehilangan sumber makanan, kita juga akan kehilangan sumber makanan kerana sumber protein kita ialah daging binatang-binatang yang diperolehi daripada hutanKemusnahan flora dan fauna turut meninggalkan impresi buruk kepada pelancong asing yang seterusnya menjejaskan imej negara. Jadi, pembalakan haram harus dikawal bagi mengelakkan situasi seperti kerana nila setitik, rosak susu belanga.
            Selanjutnya, peningkatan suhu juga berlaku kerana pembalakan haram yang berterusan. Tumbuh- tumbuhan merupakan pelindung bumi daripada kepanasan matahari serta dapat menstabilkan peratus oksigen di permukaan bumi. Hal ini demikian kerana hanya hutan sahaja yang boleh menjalankan proses fotosintesis.Proses fotosintesis amat penting dalam kehidupan masyarakat dalam memastikan purata suhu di negara kita tidak meningkat kerana kesan rumah hijau boleh mendatangkan impak negatif kepada masyarakat. Sekiranya penebangan hutan berlaku, bilangan tumbuh-tumbuhan akan menurun dan menyebabkan karbon dioksida di atmosphera  meningkat seperti pegaga tumbuh melata, manakala kadar oksigen yang amat vital kepada kita akan berkurangan. Intijahnya, fenomena ini akan mendatangkan peningkatan suhu di bumi kita. Tegasnya, masyarakat yang bersikap materialistik perlulah menjaga hutan rimba kita supaya generasi  kini tidak menyesal ibarat peribahasa sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tiada gunanya. 
              Seterusnya,  hakisan tanah akan berlaku sekiranya ada penebangan hutan yang tidak terkawal. Bencana alam seperti tanah runtuh akan menimpa kerana pembalakan hutan akan menyebabkan permukaan tanah menjadi gondol dan terdedah kepada hakisan. Selain itu, bahan hakisan seperti sampah sarap dan sebagainya akan dimendapkan di dasar sungai. Apabila hujan lebat, sungai yang menjadi cetek akibat hakisan tanah yang berterusan tidak mampu menampung air yang banyak dan melimpah ke kawasan sekeliling.Kemudian, banjir akan berlaku. Sebagai contohnya, pembalakan haram telah menyumbang kepada kejadian banjir kebelakangan ini di Malaysia. Kejadian malang tersebut bukan sahaja membawa penderitaan kepada mangsa-mangsa, malah pihak kerajaan terpaksa menanggung kos yang tinggi bagi memulih kembali kawasan yang ditimpa bencana alam. Adat bernegeri memagar negeri, adat berkampung memagar kampung, sesungguhnya kita haruslah berfikir dengan wajar dan rasional sebelum bertindak tanpa mengabaikan kepentingan orang lain kerana keputusan kita akan mendatangkan impak sama ada yang positif atau negatif kepada masyarakat, negara serta alam sekitar.
25 3 25