Jawapan

2015-07-09T23:09:49+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Sebelum tahun 1895, setiap Negeri mempunyai badan kehakiman sendiri untuk pentadbiran keadilan. Institusi kehakiman yang sedia ada terdiri Mahkamah Majistret, Mahkamah Majistret Kanan dan akhir sekali,mahkamah rayuan terakhir, yang-di-Majlis Sultan. Walau bagaimanapun, decisionmaker sebenar dalam Majlis Negeri adalah Residen British. Tidak ada perpisahanbadan kehakiman dari eksekutif.

Apabila Persekutuan telah ditubuhkan pada tahun 1895, dengan pengenalan yang sama bentuk undang-undang yang diluluskan pada setiap empat States, Mahkamah biasa Rayuan, yang dikenali sebagai Mahkamah Pesuruhjaya telah ditubuhkan. Ia adalah yang tertinggimahkamah di Negeri-negeri Melayu Bersekutu.

Apabila Mahkamah Pesuruhjaya Kehakiman telah ditubuhkan di Negeri-Negeri-negeri Melayu, beberapa mahkamah bawahan yang lain juga telah ditubuhkan, iaitu Mahkamah Majistret Kanan; Mahkamah Majistret Pertamakelas; dan Mahkamah Majistret Kelas Kedua.

Buat kali pertama, Mahkamah Kathis dan Penolong Kathis dan Mahkamah-Mahkamahdaripada Penghulu ditubuhkan. Ia dengan syarat setiap kali Kanan Majistret mendengar rayuan terhadap keputusan yang Kathi atau Penolong satu Kathi, Majistret kanan, hendaklah memanggil satu atau lebih daripada pengetua Muhammadans Negeri untuk membantu dia dengan nasihat.

Asal-usul sistem juri nampaknya mempunyai akar awal dalam bahagian ini undang-undang. Enakmen Mahkamah Persekutuan Tanah Melayu dengan syarat bahawa di Mahkamah Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Kananmajistret apabila kes telah didengar di mana hukuman mati adalah yang diberi kuasa oleh undang-undang, tertuduh hendaklah dibicarakan dengan bantuan pengapit.