Jawapan

2015-07-09T23:09:04+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Jadi dek ini contoh huraian bagi faktor keselamatan

Pertama, A.C. Miller menegaskan faktor keselamatan dapat menyebabkan penubuhan Negeri-negeri Melayu Bersekutu pada tahun 1896.
Kedua, British bimbang kekacauan seperti Perang Perak pada 1875-an dan Kebangkitan Pahang 1891-1895 akan berlaku lagi.
Ketiga, Penubuhan persekutuan akan membolehkan Negeri-negeri Melayu Bersekutu mempunyai kemampuan dan keupayaan dari segi ketenteraan, khususnya dalam menjaga keamanan persekutuan tanpa mengharapkan bantuan luar.
Keempat, C.P. Lucan dalam laporannya menegaskan penubuhan persekutuan perlu dilihat dari segi aspek keselamatan negeri Melayu dan Negeri-negeri Selat.

melalui pembentukan persekutuan, kekuatan tentera dapat diwujudkan dengan adanya gabungan keempat-empat buah negeri. dengan memiliki angkatan tentera yang besar dan kuat , inggeris bertambah yakin untuk mengatasi sebarang kemungkinan berkaitan kekacauan di negeri-negeri melayu tanpa bantuan dari negara luar.