Apakah faktor pemeteraian perjanjian persekutuan huraian berserta contoh huraian

1
memang ada tapi contoh tu tk tau nk cari macam mana act.
kita ambik skit2 then ubah
macam mana tu eh izzara..amik ayat dari mana yea?
kita just ambk dlm blog je. tapi kna kmbgkan lagi ayt
oke thanks.. btw kan huraian dh dpt tapi macam mana eh nak dpt kan contoh dia..mcam krisis kewangan,dasar british,kelemahan pelaksanaan sistem residen

Jawapan

2015-07-07T23:24:24+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Dalam Persekutuan 1895, terdapat kerajaan pusat dan kerajaan negeri. Kerajaan Negeri yang diketuai oleh Majlis Mesyuarat Negeri yang mentadbir mengikut kuasa yang telah digariskan oleh kerajaan pusat. Kerajaan pusat diketuai oleh Residen Jeneral dan terletak dibawah kekuasaan Pesuruhjaya Tinggi British. Sultan pula hanya berkuasa dalam hal ehwal agama Islam dan adat istiadat orang Melayu.

Sebenarnya, Pembentukan Persekutuan adalah langkah awal ke arah kedaulatan Malaysia. Secara umumnya, Kedaulatan Malaysia pada hari ini yang dikenali sebagai Persekutuan Malaysia telah ditubuhkan berdasarkan Persetiaan Persekutuan 1895.

Berbanding dengan Persekutuan 1895, kedaulatan Malaysia juga terdiri daripada dua peringkat kerajaan seperti Persekutuan 1895 iaitu kerajaan pusat dan kerajaan negeri. Kerajaan pusat diketuai oleh Perdana Menteri manakala kerajaan negeri diketuai oleh Dewan Undangan Negeri.

Terdapat pembahagian kuasa di antara kerajaan pusat dengan kerajaan negeri. Kerajaan pusat menguasai kewarganegaraan, hubungan luar, pertahanan, keselamatan dalam negeri, kewangan, pendidikan, perdagangan dan industri. Kerajaan negeri pula menguasai undang-undang Islam, tanah, pertanian, perhutanan, kerajaan tempatan, perkhidmatan tempatan dan jentera kerajaan negeri. Yang Dipertua Agong pula merupakan Ketua Negara. Baginda adalah Pemerintah Tertinggi Angkatan Tentera, Ketua Agama Islam dan Ketua Negeri- negeri yang tidak beraja. Baginda adalah sorang Raja Berperlembagaan yang bebas daripada sebarang tindakan mahkamah dan daulat.

Sehingga kini, pelbagai kejayaan telah dicapai dalam Kedaulatan Malaysia.
 
Dari aspek politik, kemasukkan Malaysia ke PBB merupakan kejayaan yang diperolehi dengan sokongan negara luar. Kejayaan ini tidak akan diperolehi sekiranya negara kita tidak daulat. Yang paling membanggakan ialah Malaysia sekarang bebas mangadakan hubungan diplomatik dan kerjasama antarabangsa dengan hampir semua negara dunia tanpa sebarang sekatan. Keahlian Malaysia dalam pertubuhan seperti OIC, NAM, KOMANWEL juga membuktikan kejayaan negara kita di peringkat antarabangsa.

Dalam aspek ekonomi, Malaysia sudah hampir setanding dengan negara-negara maju perindustrian. Malaysia menyokong perdagangan bebas serta menyertai perjanjian ekonomi dunia seperti GATT, UNCTAD, Bank Dunia dan IMF. Perdagangan antarabangsa Malaysia dengan negara luar adalah bebas tanpa dikonkong oleh sebarang kuasa.

Dalam aspek sosial, bandar-bandar bestari seperti Cyberjaya dan Putrajaya turut berkembang maju jaya. Pengangkutan LRT, monorel dan komuter terus menjalar di serantau negara. Bangunan-bangunan pencakar langit serba moden seperti Menara KL dan Menara Berkembar Petronas tumbuh bagai cendawan. Pemindahan teknologi ICT antara negara serantau membuktikan kejayaan pencapaian Malaysia.
2 5 2
wow.....tulis sendiri ke tuh?
ni aku save kat microsoft word minggu lepas
baek
ada tak kerangka kasar yg untuk huraian and contoh dia..