Jawapan

2015-07-08T14:55:21+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kejayaan aspek politik
-Dahulunya pembentukan perseketuan memberikan kuasa sepenuhnya pada Pesuruhjaya Tinggi British.Berbeza dengan kedaulatan Malaysia kini, tiada lagi kuasa luar yang campur tangan dalam urusan pentadbiran Malaysia.Segala urusan negara dikendalikan sendiri oleh seorang Perdana Menteri yang dilantik melalui sistem demokrasi
Kejayaan aspek ekonomi
-Pembentukan perseketuan telah membentuk badar-bandar baru seperti Kuala Lumpur,Ipoh dan Taiping.Ini menyebabkan belaku perkembangan ekonomi yang pesat.Seterusnya mengukuhkan kedudukan ekonomi negara kita pada masa kini.
Kejayaan aspek sosial
-Masyarakat majmuk terbentuk hasil kemakmuran ekonomi.Ini menjadikan Malaysia sebuah negara harmoni dan sejahtera
-Dari segi agama pula, semasa perseketuan 1895,Islam kekal sebagai agama rasmi dan pihak British tidak boleh campur tangan dalam urusa keagamaan.Ianya terus kekal sehingga zaman Malaysia berdaulat kini, di mana agama Islam kekal sebagai agama rasmi di Malaysia.
1 1 1
Di kerangka kasar tulis isi kejayaan aspek politik then huraiannya seperti di atas?
yep.. dan kene tambah contoh sikit