Jawapan

2015-07-08T16:58:29+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
(i) Kelemahan Pelaksanaan Sistem Residen

residen tidak diberikan panduan yg jelas,residen menjadi terlalu berkuasa...
dan setiap negeri nih tak seragam undang2 die...sbb diorang ikut undang2 negeri sendiri..

(ii) Krisis Kewangan Pahang
sebab time rakyat marah kat british banyak perbelanjaan yg telah dikeluarkan  utk senapang dan sebagainye..lagipun kalau negeri2 yg kaya dgn hasil bumi cam perak ni bergabung dgn pahang,ok lah sikit...

(iii) Perkongsian Perkhidmatan Pakar
bila 4 negeri tuh bergabung pakar2 yg ade kat setiap negeri tuh boleh kongsi ilmu..selain itu,menjimatkan pembayaran nak cari pakar..

iv) Sistem Perhubungan dan faktor keselamatan
 klu 4 negeri tuh bergabung maka landasan kereta api dan sebagainye dapat dimajukan dan diorang lebih kuat...yelah,klu 1 negeri kena serang yg lagi 3 boleh protect..^_^