Jawapan

2015-07-09T12:17:17+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Hello
Perkhidmatan Internet.

a) Perkhidmatan pencapaian maklumat.

Pertama, FTP (File transfer protocol). Perkhidmatan ini membolehkan pengguna untuk melakukan pemindahan fail dengan mudah. Pemindahan fail adalah diantara pengguna internet dengan pengguna internet yang lain. Komputer yang menghantar fail dinamakan sebagai Local Host dan yang menerima dinamakan Far Host. 

Kedua, Download. Ini merujuk kepada proses memperoleh sesuatu fail yang telah dihantar melalui internet. Terdapat pelbagai fail boleh diperoleh melalui internet seperti gambar, musik, video, dokumen dan sebagainya.

b) Perkhidmatan carian Maklumat

Perkhidmatan ini adalah amat popular di kalangan pengguna internet. Perbagai jenis enjin carian maklumat dapat kita lihat pada masa kini. Antaranya adalah Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome, Bing, Yahoo dan Internet Explorer. Prestasi stiap enjin carian adalah berlainan bergantung kepada pembangunan nya.

c) Perkhidmatan komunikasi

Perkhidmatan komunikasi mempunyai kepentingan yang amat tinggi. Internet boleh menghubungkan seluruh dunia. Kita boleh berkomunikasi dengan sesiapa sahaja dimana jua. Antara perkhidmatan komunikasi adalah, email, telnet, usernet dan IRC (Internet relay Chat)

Harap dapat membantu.
1 5 1