Jawapan

2015-07-23T23:13:25+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Planet Bumi mempunyai jumlah yang terhad sumber semula jadi, yang kita menuai, memproses dan menggunakan untuk kebaikan kita. Jika ini tidak digunakan secara bijaksana, sumber-sumber akan hilang begitu juga keupayaan kita untuk terus hidup tanpa mereka. Oleh itu, penting saat ini adalah dengan menggunakan sumber asli secara mampan.

Penggunaan Lestari Sumber Asli Sumber semula jadi boleh dua jenis - boleh diperbaharui dan tidak boleh diperbaharui. Sumber yang tidak boleh diperbaharui termasuk petroleum, arang, mineral, dan lain-lain yang hanya hadir dalam kuantiti yang terhad di planet ini. Walaupun kami menggunakan sumber-sumber ini untuk kegunaan industri atau peribadi, ini secara perlahan-lahan menjadi kurang dan kurang.
 
Sumber-sumber asli yang boleh diperbaharui seperti angin, air, pokok-pokok, dan lain-lain juga telah digunakan pada apa-apa kadar yang cepat bahawa kadar penggunaan adalah lebih daripada kadar di mana ini boleh menambah diri mereka sendiri. Jika eksploitasi berlebihan itu berterusan pada kadar yang sama, Bumi tidak lama lagi boleh menjadi gersang tanah kerana banyak planet-planet lain dalam sistem suria dan hasilnya, kewujudan manusia akan berada dalam bahaya.

Kita boleh mencari contoh lebih eksploitasi sumber semula jadi di mana-mana. Mineral yang dilombong dalam tan dan hutan yang dipotong menjadi tanah tandus dalam beberapa minit. Tanah pertanian menjadi kurang dan kurang subur, walaupun sungai yang berkurangan apabila meningkat keperluan manusia.

Apakah penggunaan lestari bermakna?
Penggunaan sumber semula jadi adalah proses di mana keperluan ekonomi, industri dan sosial dipenuhi tetapi sumber-sumber yang berjaya dalam apa-apa cara yang biodiversiti, mengimbangi dalam ekosistem, dan kitaran biologi seperti karbon, nitrogen dan kitaran air tidak dimusnahkan .
 
Bagaimanakah sumber semula jadi digunakan secara mampan?
Langkah ke arah rezeki perlu diterima pakai oleh semua orang. Daripada individu kepada organisasi, industri kepada kerajaan, ia adalah usaha kerjasama di setiap peringkat yang boleh membantu mengurangkan penggunaan sumber semula jadi.

Pada peringkat individu, kriteria penting yang perlu diingat sebelum menggunakan mana-mana daripada sumber semula jadi adalah untuk
- gunakan hanya apa yang diperlukan
- mengurangkan sisa
- Cuba untuk mengimbangi penggunaan oleh menambahkan semula sumber seperti dengan menanam pokok-pokok, mengumpul air hujan, menuai, dan lain-lain