Jawapan

2015-07-24T02:48:26+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Gotong-royong bermaksud sesuatu aktiviti masyarakat yang dijayakan dengan konsep kerjasama, tolong-menolong dan bermuafakat.

Amalan bergotong-royong dapat meringankan kerja-kerja yang hendak dilakukan. Sesuatu kerja yang berat seperti mengadakan majlis kenduri-kendara, mengurus kematian dan membina jambatan dapat dilakukan dengan mudah.

        Gotong-royong ini juga dapat menjimatkan masa wang. Apabila sekumpulan anggota masyarakat melakukan sesuatu kerja,kerja itu dapat diselesaikan dalam masa yang singkat.

         Semangat gotong-royong juga dapat menyemai benih-benih perpaduan dalam kalangan masyarakat.Pada zaman moden ini, penduduk Bandar sibuk dengan tugas seharian sehingga jiran di sebelah rumah pun tidak dikenali.Tetapi, semangat gotong-royong  dapat mengelakkan keadaan ini.

         Kehidupan masyarakat akan bertambah sejahtera melalui amalan gotong-royong ini.Ini adalah kerana sikap bertanggungjawab dan tolak ansur dapat dipupuk melalui aktiviti ini.
 
        ‘Berat sama dipikul,ringan sama dijinjing’ adalah dasar gotong-royong.Justeru itu, semangat bergotong-royong ini harus dipupuk sejak kecil lagi dalam diri setiap insan.Ini akan mewujudkan masyarakat yang lebih bertanggungjawab di hari muka.