Pada hari ini masih ramai manusia yang tidak menggunakan nikmat kurniaan Allah SWT yang diberikan kepada mereka dengan betul, walaupun banyak ayat al-Quran atau Hadis Nabi SAW yang menjanjikan balasan buruk kepada mereka yang menyalahgunakan nikmat tersebut.
(a) Pada pandangan anda, mengapakah perkara ini berlaku ?

1

Jawapan

2015-07-24T21:23:21+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Bagi pandangan saya, perkara ini berlaku disebabkan sikap tamak , riak, tidak bersyukur akan nikmat yang dikurniakan pada tiap insan di dunia ini. Mereka sepatutnya bersyukur dengan nikmat yang diberikan oleh Allah SWT dengan menggunakan nikmat tersebut dengan perkara yang berfaedah seperti menyedekahkan sedikit harta kita kepada golongan yang memerlukan seperti fakir miskin dan anak-anak yatim piatu. Mereka yang bersikap tamak dan boros tanpa bersyukur, mereka tidak akan diberi syafaat di dunia mahupun di akhirat kelak. Wallahua'lam.