Jawapan

2015-07-25T12:27:14+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
     Dunia pada hari ini menyaksikan manusia berlumba-lumba untuk mengejar   kemajuan demi mencapai cita-cita dan dunia kerjaya masing-masing. Individu yang rajin berusaha akan bergerak maju manakala yang malas atau berat tulang pula akan ketinggalan dan mundur. Sehubungan dengan hal ini, manusia yang insaf dan sedar mula bangkit untuk menimbailmu pengetahuan yang disebabkan ilmu telah menjadi ukuran bagi kejayaan dari kemajuan hidup seseorang di bumi ini. Pernah orang tua-tua berkata bahawa orang yang tidak berilmu atau kedaifan ilmu ialah orang yang tidak berjaya.

   Sebenarnya, setiap kejayaan yang kita kecapi bertitik tolak daripada daya usaha dan kerajinan hidup bak kata rajin berusaha tangga kejayaan! Ketepatan maksud kata-kata hikmat tersebut bersinonim pula dengan makna peribahasa melayu, iaitu "kalau tidak dipecahkan ruyung,manakan dapat sagunya", Jelaskan bahawa kejayaan seseorang berpunca daripada kerajinan biarpun aspek kecerdasan dan kebestarian akal tidak boleh diketepikan. jangan biarkan kemalasan menjadi penghalang kepada kemajuan dan kesejahteraan hidup kita.
     
     Justeru, setiap orang haruslah menyemaikan prinsip hidup yang terkandung di sebalik maksud kata-kata hikmat tersebut.Bakat semula jadi dan ilmu yang ditimba di alam persekolahan perlulah digilap dan diasah dengan kesungguhan, kecekalan dan kerajinan sebelum kejayaan dan kecemerlangan dapat kita kecekapi bak kata peribahasa "belakang parang, kalau diasah lagikan tajam".Oleh itu, kita haruslah senantiasa bersikap rajin untuk mengejar cita-cita dan merealisasikan impian kita
     
     Banyak contoh pemimpin dunia yang berjaya disebabkan oleh kerajinan dan jaya kesungguhan diri mereka. contohnya Abraham Lincoln, Presiden Amerika yang ke-16 ini, rajin menimba ilmu.Beliau suka membaca dan menjadikan budaya membaca sebagai satu usaha muthlak untuk menimba ilmu pengalaman.Menurut beliau,membaca akan memantang daya fikir manusia. Akhirnya, beliau telah berjaya menjadi pemimpin Amerika yang tertunggul dalam memperjuangan kebebasan manusia di jagat raya ini.
       
     Sikap rajin juga akan kita agar sentiasa berusaha dan tidak mudah berputus asa dalam mengejar cita-cita. Kegagalan pula bukanlah bermaksud kita akan terus gagal dalam kehidupan kita. Soalnya,kita hendaklah terus mencuba dan mencuba lagi walaupun laluan yang kita lalui itu sukar dan mencabar. Sesungguhnya, tidak ada apa-apa yang mustahil di dunia ini dan kerajinanlah penawarnya yang paling mujarab di buana kehidupan insan. rajin berusaha tangga kejayaan.


     
1 5 1